Salon de muzică regală românească la Liebermann-Villa am Wannsee, Berlin

Pe 4 noiembrie 2024, la Liebermann-Villa am Wannsee, va avea loc un eveniment deosebit, „Salonul de muzică regală românească”, organizat cu ocazia expoziției Dora Hitz. Lupta dintre vechi și nou.

Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin și Villa Liebermann am Wannsee, cu sprijinul The European Roma Institute for Arts and Culture e.V. (ERIAC), Centrul Național de Cultură a Romilor „Romano Kherˮ, Asociația Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Asociația „Constantin Silvestriˮ din Berlin.

Acest salon de muzică își propune să readucă în prim-plan legăturile artistei Dora Hitz cu viața culturală a Casei Regale din România, marcând totodată 100 de ani de la dispariția acesteia. Hitz, o figură marcantă a curentului modernist din Berlin și membră fondatoare a Berliner Secession, a fost una dintre artiștii apropiați de curtea regală română, având o influență semnificativă asupra scenei artistice europene.

Evenimentul va recrea atmosfera specifică salonului muzical de la Castelul Peleș, inițiat de regina Elisabeta a României, o mare iubitoare a muzicii și pianistă talentată, care a studiat sub îndrumarea Clarei Schumann și a lui Anton Rubinstein. Programul muzical al serii va include un concert cameral cu lucrări semnificative din perioada 1882-1916, interpretate de Antonio Piculeață (vioară), Maria Bîldea (harpă) și Iosef Ion Prunner (pian). Programul va cuprinde lucrări de J.S.Bach, Niccolo Paganini, Frédéric Chopin, Camille Saint-Saëns, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Jules Massenet, Eduard Caudella, Béla Bartók, Grigoraș Dinicu, Anton Kratochvil și Iosif Ivanovici, evocând atmosfera culturală a vremii și reînviind momentele muzicale susținute de artiști precum George Enescu și Aurelia Cionca la Peleș.

În cadrul evenimetului, va fi prezentată o prezentare multimedia intitulată „Pictura Dorei Hitz în Salonul Muzical de la Castelul Peleș”, realizată de istoricul de artă Cristina Enășescu.Aceasta va pune în valoare contribuția Dorei Hitz la decorarea Castelului Peleș și relația sa artistică cu regina Elisabeta. Hitz a trăit și creat în România între 1876 și 1882, realizând lucrări semnificative pentru curtea regală, fiind cunoscută în special pentru portretele țăranilor români și peisajele din zona râului Peleș.


Concertul va începe la 18:30, iar intrarea se va face de la 18:00. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare între orele 18:00-18:30.

Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului web al Liebermann-Villa: https://liebermann-villa.de