- 15 January 2016 - 15 January 2016
- Tags ICR Eminescu Ziua Culturii Nationale Reprezentante
Pentru marcarea Zilei Culturii Naționale - 15 ianuarie, ziua poetului național Mihai Eminescu (1850-1889), de la a cărui naștere se împlinesc 166 de ani, Institutul Cultural Român, prin rețeaua reprezentanțelor din străinătate, organizează o serie de proiecte culturale destinate în egală măsură comunităților de români, care trăiesc în afara granițelor țării, cât și publicului local dornic să (re)descopere noi aspecte ale culturii române contemporane sau de patrimoniu.
Astfel, vor avea loc spectacole de teatru, lansări de carte, evenimente literare, recitaluri de poezie, expoziții, concerte, proiecții de film, colocvii, ateliere de traducere ș.a.
Evenimentul central al zilei de 15 ianuarie 2016 va fi preluarea în direct a transmisiunii concertului organizat de Institutul Cultural Român cu titlul - „La porțile ceriului", un spectacol de muzică și poezie cu Grigore Leșe și invitații săi, ce va avea loc la Ateneul Român, începând cu ora 19.00.
În contextul aniversării a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Accademia di Romania propune integrarea proiectului cu o serată literară dedicată operei lui Mihai Eminescu. Vor fi evocate universul poetic, etapele de creație și vor fi făcute lecturi din poeziile lui Mihai Eminescu. Vor introduce publicul în opera lui Mihai Eminescu prof. Gheorghe Carageani și prof. Bruno Mazzoni. Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie 2016 la sediul Institutului.
Institutul Cultural Român de la Beijing va marca Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente cu titlul „Dragoste neprețuită pentru cultura română: Universalitatea eminesciană", după cum urmează:
1.Expoziția de grafică în peniță și acuarelă „Avem nevoie de Eminescu" semnată de Constanța Abălașei-Donosă;
2. Conferința „Eminescu și universul poeziei sale" susținută de către Constanța Abălașei-Donosă privind personalitatea lui Eminescu;
3. Recitalul de poezie „Recitindu-l pe Eminescu...La steaua care a răsărit" susținut de Emil Boroghină;
4. Dezbaterea „Viața și opera lui Mihai Eminescu";
5. „Cultura română, o cultură nepieritoare" discurs referitor la Ziua Culturii Române susținut de către domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing.
Evenimentele vor avea loc în perioada 13-18 ianuarie 2016, atât la sediul Institutului, cât și la Școala Internațională „1 Octombrie" din Beijing și la Sediul Asociației Chineze a Studenților Reîntorși din Occident
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin va organiza un concert de doine și cântece românești de Ziua Culturii Naționale, în interpretarea inedită a cântăreaței Oana Cătălina Chițu și acordeonistului Dejan Jovanovic. Evenimentul va avea loc la Jazzclub Zig Zag Berlin, în data de 15 ianuarie 2016.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles propune lansarea albumului „La gurile raiului" al lui Grigore Leşe şi susţinerea unui recital din lirica eminesciană, vineri, 15 ianuarie 2016, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei. Institutul Cultural Român de la Bruxelles vizează invitarea actorului român Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului „Alexie Mateevici" din Chișinău, pentru realizarea recitalului de lirică eminesciană.
Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează, sub genericul „Bucharest 25 Plus", o expoziţie de arhitectură românească contemporană. Vernisajul expoziției va avea loc la data de 15 ianuarie 2016 la sediul Institutului în prezenţa prof. univ. Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu" din Bucureşti și va rămâne deschisă publicului până la data de 15 februarie 2016. Tot la 15 ianuarie 2016 la sediul Institutului va avea loc o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" din Oradea şi prin prezentarea seriei de emisiuni documentare „La porţile ceriului" produse de Grigore Leşe la TVR. Din partea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" din Oradea vor participa doamnele Ligia Mirişan, director şi Tavaszi Hajnal, director adjunct şi specialist în carte veche şi rară.
Institutul
Cultural Român „Mihai Eminescu" de la
Chișinău este institutul cu cele mai numeroase
evenimente organizate pentru a celebra Ziua Culturii Naționale. Primul eveniment din această serie este Expoziția
„Nicolae Labiș, poetul luptei cu inerția" de Ziua Culturii Naționale la
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, la Galeria MoldoFaciatta, în data de
12 ianuarie 2016. Cel de-al doilea eveniment este expoziția „Tudor Arghezi,
lumea cuvintelor potrivite" la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" din Leova,
în data de 14 ianuarie 2016. Cel de-al
treilea eveniment este expoziția „Liviu Rebreanu, ctitorul romanului românesc
modern", organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți
și Societatea Culturală „Mihai Eminescu" din Cernăuți, la sediul Societății
Culturale „Mihai Eminescu", în data de 15 ianuarie 2016. Următorul eveniment
este concertul extraordinar de muzică clasică în Sala cu orgă, în data de 15
ianuarie 2016, concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu
orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, Capela Corală Academică „Doina" condusă
de Ilona Stepan şi de soliştii: Alexandru Şura (ţambal), Ştefan Negură (nai),
Veronica Ungureanu (voce). Cel de-al cincilea eveniment este expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate
inima lumii" și recitalul poetic pe Aleea Clasicilor Literaturii Române Rondul din spatele Statuii lui Ștefan cel
Mare și Sfânt și Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău, în data de
15 ianuarie 2016; în
cadrul manifestărilor, tineri actori și artiști de la Academia de Muzică,
Teatru și Arte Plastice îmbrăcați în costume de epocă vor
introduce publicul în atmosfera romantică a secolului XIX, costumele de epocă fiind concepute de
artistul plastic Iurie Matei; defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul
Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Republica Moldova şi al
Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. Ultimul
eveniment este spectacolul „M. Eminescu
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul celebrează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de acțiuni, precum publicarea pe site-ul propriu și pe pagina de facebook a institutului a câtorva poeme eminesciene, în variantă bilingvă - română / turcă în perioada 11-16 ianuarie 2016; lectură de poezie eminesciană în interpretarea poetului, traducătorului și publicistului Șenol Mesut și a lectorului universitar Mihaela Ünal de la Universitatea Maltepe, Istanbul în data de 15 ianuarie 2016, ora 18.00h și preluarea în direct a transmisiunii concertului organizat de Institutul Cultural Român cu titlul „La porțile ceriului", un spectacol de muzică și poezie cu Grigore Leșe și invitații săi, ce va avea loc la Ateneul Român, începând cu ora 19.00h.
Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Culturii Naționale printr-un concert de muzică clasică - transmisiune audio-video live a concertului dedicat României în interpretarea Filarmonicii „Oltenia" din Craiova, în cadrul proiectului „Stagiunea Europa", în data de 15 ianuarie 2016, la sediul Institutului.
Institutul Cultural Român de la Londra va organiza, în biblioteca Institutului, lecturi și expoziții de carte, iar în galerie vom prezenta expoziția de fotografie „Portrete londoneze", urmând ca mai apoi să fie transmis în direct concertul de la Ateneul Român „La Porţile Ceriului" cu Grigore Leşe și grupurile folclorice din regiunile României. Concertul va fi urmat de o lectură de poezie susținută de actorii Levente Molnar, Alina Șerban, Andreea Păduraru și Cristina Cătălina, din poeme scrise de Mihai Eminescu, Ady Endre, Nikolaus Lenau și M. R. Paraschivescu. Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie 2016, la sediul Institutului.
Institutul Cultural Român de la Madrid va prelua în direct transmisiunea concertului organizat de Institutul Cultural Român cu titlul „La porțile ceriului", un spectacol de muzică și poezie cu Grigore Leșe și invitații săi, ce va avea loc la Ateneul Român, în data de 15 ianuarie 2016.
Institutul Cultural Român de la New York va organiza proiectul „Isvor. De la Cantemir la Enescu", susținut de ansamblul Imago Mundi, având un program alcătuit din mai multe piese muzicale care fac parte din două proiecte ce funcționează și independent - proiectul „Isvor. Dimitrie Cantemir: Cartea Științei Muzicii și muzica tradițională românească", respectiv „Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban", în sala Auditorium, în data de 14 ianuarie 2016. Tot în cadrul evenimentului vor fi audiate câteva dintre poemele lui Mihai Eminescu, în interpretări istorice, din Arhivele Radio România, și în traducerea lui Adrian G. Sahlean.
Institutul Cultural Român de la Paris propune proiectul „Muzica Sferelor", expoziţie de artă multimedia, realizată de Cristian Ungureanu, la sediul institutului, în data de 18 ianuarie 2016. Un alt proiect propus de Institutul Cultural Român de la Paris este concertul de Ziua Culturii Române și aniversarea a 80 de ani a sopranei Viorica Cortez la Conservatorul Rus de la Paris Serge Rachmaninoff, în data de 26 ianuarie 2016. Alături de Viorica Cortez vor cânta: Marius Brenciu, Florin Estefan, Mioara Cortez, Leontina Văduva şi Paola Mazzoli. La pian va interpreta Alina Pavalache.
Institutul Cultural Român de la Praga propune sărbătorirea Zilei Culturii Române printr-un eveniment de diplomație publică în cadrul căruia va avea loc transmiterea albumului „La gurile raiului" de Grigore Leşe, la sala de concerte Sukova, și spectacol liric al grupului Musica Viva, cu titlul „Eminescu - Sufletul Poeziei Românești", în data de 15 ianuarie 2016.
Institutul Cultural Român de la Stockholm va celebra Ziua Culturii Naționaleprintr-un program cu mai multe componente, astfel: proiecţia a trei dintre DVD-urile lui Grigore Leşe din seria de 30 de albume ce urmează a fi lansate sub titulatura „La gurile raiului", urmate de un recital din lirica eminesciană în limba suedeză în lectura actorului Christian Fex și un concert de nai susținut de naista de renume internațional Dana Dragomir. Evenimentele vor avea loc la sediul institutului, în data de 15 ianuarie 2016.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează o seară literară specială dedicată marelui poet național al României, Mihai Eminescu, în cadrul căreia va avea loc audiția în avanpremieră a unui fragment din DVD-ul „La gurile raiului" de Grigore Leșe, la sediul institutului, în data de 14 ianuarie 2016. Programul evenimentului este:
1. Introducere: G. Mosari, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română - Opera literară a scriitorilor israelieni de limbă română în 2016, apariții literare și perspective. Moderator: G. Mosari, președinte ASILR
2. Partea I: Călător prin București: poetul nepereche, despre opera și viața marelui poet, prin Bucureștiul lui Eminescu, prelegere susținută de dr. Irina Airinei Vasile, autor și critic literar, urmată de proiecția unui fragment din reportajul „Călători prin București" difuzat în cadrul seriei de emisiuni „Cultura minorităților" realizate de TVR 2 (drepturi de difuzare oferite gratuit în baza convenției semnate între ICR și TVR). Participă: Irina Airinei Vasile, autor, și Cleopatra Lorințiu, realizator TVR 2
3. Partea II: Lansarea cărții „Oameni și destine" de Hedi Simon. Participă: Hedi Simon, Gabi Moscovits și Madeleine Davidsohn
4. Concluzii şi Q&A.
Institutul Cultural Român de la Varșovia propune un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale constând în deschiderea expoziţiei de fotografie în aer liber, înfățișând mai multe dintre operele lui Constantin Brâncuşi, în data de 15 ianuarie 2016, la Varșovia. Expoziția se înscrie în Programul național „Mari români: Constantin Brâncuşi, 140 de ani de la naştere".La realizarea expoziției, se va colabora cu Ambasada României la Varșovia, și, de asemenea, cu specialiști - români și străini - în opera sculptorului român.
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează o serie de evenimente în data de 15 ianuarie 2016, în sala Marian Papahagi a institutului, după cum urmează:
1. o conferință despre Mihai Eminescu susţinută de dna prof. univ. Ioana Bican (Both), prodecană a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi reputat eminescolog
2. un recital bilingv de versuri de Mihai Eminescu realizat de actriţa Margherita Stevanato și de studenţii Lectoratului de limba, cultura şi literatura română din cadrul Universităţii Ca' Foscari
3. proiecţia dvd-urilor „La gurile raiului" de Maestrul Grigore Leşe.
Pentru a celebra Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României la Viena organizează un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală. Evenimentul va avea loc la Sala Mozart a Konzerthaus din Viena, în data de 15 ianuarie 2016.