Participare românească la IDFA Project Space 2024 – Amsterdam, Olanda

ICR Bruxelles susține participarea regizoarei Ana VÎJDEA și a producătoarei Ana-Maria GHEORGHE la atelierul internațional de film IDFA, ce va avea loc la Amsterdam, Olanda, în perioada 1 - 6 iulie 2024, în cadrul programului IDFA Project Space 2024. Acest amplu program de dezvoltare a filmelor documentare le oferă participanților o susținere pe termen lung pentru proiectele selectate, sub îndrumarea unor mentori experimentați, răspunzând nevoilor individuale ale cineaștilor.


În 2024, IDFA Project Space se desfășoară pe parcursul a patru luni, din iunie până în septembrie, cu două module online și o săptămână cu prezență fizică la Amsterdam (1 - 6 iulie 2024).

Comitetul de selecție a evidențiat calitatea și varietatea excepționale ale producțiilor prezentate în acest an și a ales 16 proiecte, printre care și lung-metrajul documentar NAVA MAMĂ, realizat și dezvoltat de cele două tinere artiste române ante-menționate.

Prezența românească în cadrul acestui program și asocierea cu Festivalul de Film IDFA reprezintă un moment important în parcursul dezvoltării proiectului NAVA MAMĂ, contribuind, în egală măsură, la promovarea filmului documentar din România peste hotare. Totodată, proiectul marchează debutul în lung-metraj documentar al Anei VÎJDEA.

Prezența creatoarei și a producătoarei la acest program și la evenimentele aferente este importantă pentru susținerea proiectului, prezentarea conceptului său creativ și pentru consolidarea rolului României în industria cinematografică internațională. Timp de șase zile, regizoarea Ana VÎJDEA și producătoarea Ana-Maria GHEORGHE vor participa la sesiuni de lucru cu experți internaționali în domeniul filmelor documentare, vor avea ocazia să prezinte proiectul propriu și să lucreze la dezvoltarea acestuia, cu precădere pentru partea narativă și își vor construi o rețea de contacte, ce va crea premisele unor viitoare colaborări.

Ana VÎJDEA a studiat Cinematografie și Media la Universitatea Babeș-Bolyai și Regie și Producție de film la Syracuse University (SUA) ca bursier Fulbright. S-a specializat recent în regie de film documentar prin DocNomads, un program de masterat Erasmus Mundus. A regizat filme care au fost proiectate și premiate la festivaluri internaționale de film precum IDFA, True/False, Jihlava. În 2017, a fost desemnată una dintre cele „25 de noi fețe ale cinematografiei independente”, de către Filmmaker Magazine.

Ana VÎJDEA are un portofoliu impresionant de filme regizate și participări la festivaluri internaționale, între care le menționăm doar pe cele mai recente:  în dezvoltare, producție, post-producție: *Magányos út vár - documentar, scurtmetraj ;*Albastru - documentar, scurtmetraj 2022: *Face-s-ar pământul cer - documentar, scurtmetraj; *Doclisboa (Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj); *Zinebi.

A  participat la numeroase festivaluri: Festival Internacional de cine documental y cortometraje de Bilbao -Visions du Réel; Festivalul International de Film Jihlava - Nominalizare pentru premiul Silver Eye, East Silver Market; Festivalul de film Astra; IsReal - Festival di cinema del reale; In the Palace - Festival internațional de scurtmetraj; GoShort - Festivalul internațional de scurtmetraj Nijmegen; Les Films de Cannes à Bucarest; Dokufest; Festivalul internațional de film Puerto Rico; Festivalul de documentar creativ MakeDox; Festivalul internațional de film Tirana; DocAlliance - Nominalizare pentru cel mai bun film de scurtmetraj; Shorts México; Torino Underground Cinegest; Festivalul internațional de film Beast; Short Waves.

Ana VÎJDEA a obținut numeroase burse, granturi și premii printre care: 2023- Premiul pentru cel mai bun pitch - Short Pitch Program Institute of Documentary Film, East Silver, Millennium Docs Against Gravity; 2022 - Cel mai bun film - May the Earth Become the Sky, Doclisboa; 2020 - Artist-in-Residence Narratio (USA); 2014: Interaction, International Student Film Camp (Serbia); Participare - Id W (Switzerland); 2021- Grant dezvoltare HBO - Astra Film Lab; 2020-2022- bursă Erasmus Mundus; Syracuse University, VPA Shaffer Fellows Grant; Syracuse University, VPA Philip Davis Grant; Syracuse University, VPA Graduate Student Memorial Fellowship; GSO Travel Grant, Syracuse University; Bryan Buckley grant - Syracuse University, Department of Transmedia, Film; 2018: Grant Participare Doc Kingdom's Seminar in Arcos de Valdevez, Portugalia; Grant Participare International Filmmaking Academy, Bologna, Italia; Bryan Buckley Syracuse University; Creative Opportunity Grant Syracuse University etc.

Ana-Maria GHEORGHE (n. 1990) este o tânără scenaristă și producătoare română, licențiată în Studii Cinematografice la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București. A scris o serie de scenarii pentru lungmetraje, dar și pentru scurtmetraje. Ana-Maria GHEORGHE este doctor în FILM&MEDIA (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”) și este absolventă a unui masterat în Scenaristică.

Scurtmetrajul de absolvire - A NIGHT IN TOKORIKI a primit Premiul Special al juriului Generation 14plus la Berlinale 2016 și a fost proiectat în cadrul a circa 90 de festivaluri precum AFI Fest, San Sebastian, Karlovy Vary, Namur.

Din 2016, Ana-Maria GHEORGHE este Development and Executive Producer pentru Saga Film, o companie de producție cu sediul în București, fondată în 2000 de Alexandru Teodorescu. A produs scurtmetraje precum MAYBE DARKNESS WILL COVER ME (premiera la Festivalul Internațional de Film de la Moscova), BUCHAREST SEEN FROM ABOVE (selecționat la Trieste FF, Thessaloniki FF, Transilvania IFF) și INTERFON 15 (premiera la Semaine de la Critique Cannes 2021). În prezent, Ana-Maria Gheorghe se află în etapa de post-producție cu primul lungmetraj al lui Andrei Epure, DON'T LET ME DIE și cu câteva noi scurtmetraje.

Ana-Maria GHEORGHE a participat la numeroase festivaluri de film: Semaine de la Critique- Cannes, Locarno Film Festival, Sarajevo FF, Transilvania IFF, Seminci Cine de Autor- Valladolid IFF, Cinemed, Valencia IFF- Cinema Jove, Flickers’ Rhode Island IFF, Helsinki IFF, Tirana IFF, FICBUEU.

FILMOGRAFIE - PRODUCĂTOARE(menționăm doar filmele realizate în ultimii trei ani): *2024 (pentru 2025) - NU MĂ LĂSA SĂ MOR / DON’T LET ME DIE in post-producție; SOMNUL / CATFISH in post-producție; VÂNĂTORI ÎN ZĂPADĂ / HUNTERS IN THE SNOW în post-producție; *2024 - OPT ILUSTRATE DIN LUMEA IDEALĂ - lung-metaj documentar (în pre-producție); SOMNUL - scurt-metraj ficțiune tematic (în pre-producție); *2021- INTERFON 15; POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – scurt-metraj ficțiune, dramă, produs de Saga Film etc.

Laborator de idei și creație contemporană, IDFA Project Space 2024 este un loc de împărtășire și de întâlniri internaționale între artiști. Participarea românească la atelierul internațional de film IDFA Project Space 2024 de la Amsterdam demonstrează aprecierea și sprijinirea constantă a cinematografiei române și poate fi concretizată printr-o largă promovare și distribuție a filmelor românești documentare pe piața europeană.

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de susținere și de promovare a creaţiei culturale și artistice contemporane, a valorilor naționale ale culturii și artei cinematografice românești în Benelux.