Participare românească la cea de-a doua ediție a Forumului de Diplomație Culturală, organizat de Centrul de Studii Europene Contemporane „Simone Veil” la Universitatea din Beer Sheva

Centenarul României și numeroasele proiecte de diplomație culturală ocazionate de această celebrare s-au numărat printre subiectele abordate de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a participat, în data de 19 iunie 2019, la cea de-a doua ediție a Forumului pentru Diplomație Culturală (CDF), înființat în octombrie 2018 de către Centrul de Studii Europene Contemporane „Simone Veil”, ce operează în cadrul Universității Ben Gurion din Beer Sheva. Prezentarea acestuia a evidențiat strategia ICR Tel Aviv de a crea o legătură între marcarea Centenarului ca proiect de țară și publicul țintă din Israel, strategie care s-a conturat în două direcții majore: sublinierea contribuției evreilor români la clădirea și dezvoltarea României moderne, pe de o parte, și asocierea Centenarului cu cei 70 de ani de independență ai Statului Israel.

Evenimentul a inclus 20 de vorbitori care au intervenit în cadrul a 2 paneluri și a 3 mese rotunde, construite în jurul următoarelor teme: diplomația culturală și industriile creative (unde au luat cuvântul reprezentanți ai celor mai importante festivaluri din Israel); perspectiva și viziunea diplomaților de carieră asupra unor diplomației culturale și provocările acesteia în epoca modernă; rolul instituțiilor de cultură în relațiile diplomatice; rolul cercetătorilor în promovarea relațiilor diplomatice.

Participanții la conferință au evidențiat diversitatea instrumentelor de diplomație culturală, diversele sale mijloace de comunicare, actori și utilizări în relațiile internaționale de astăzi. Multitudinea prezentărilor a dat naștere unor puncte de vedere diferite privind separarea – care ar trebui să existe în viziunea unora – sau, din contră, sinergia ce ar trebui facilitată între politicile culturale și diplomația tradițională specifice unui stat. Astfel, directorul Institutului Goethe din Tel Aviv, dl. Wolf Iro, a pledat pentru cultura ca profesie de sine stătătoare, independentă de factorii politici, ce ar constitui cea mai credibilă formă de promovare a politicilor culturale, sintetizată în fraza ”you gain power by letting go”. Prezentarea Barbarei Wolffer, directoarea Institutului Francez din Tel Aviv, a detaliat punctele forte al unuia dintre cele mai importante instrumente de politici culturale utilizate de statul francez – sezonul cultural. Statutul artiștilor, integritatea și libertatea de exprimare ale acestora (care nu ar trebui să influențeze sau să depindă de finanțările publice) a constituit un alt subiect de discuții.

Conferința CDF a avut loc în 19 iunie 2019, la Universitatea Ben-Gurion, cu scopul de a crea un spațiu pentru cercetare și discuții asupra diferitelor aspecte ale diplomației culturale. Forumul și-a propus să acționeze ca o punte între mediul academic și sfera de elaborare a politicilor, precum și sectorul public și privat, în arena diplomatică culturală. Mai mult, rolul acesteia a fost să scoată în evidență diplomația culturală într-o varietate de perspective și să lanseze o discuție cu privire la definiția și sfera de acțiune ale acesteia, explorând potențialul pentru cultură, artă, muzică și alte mijloace culturale de a furniza instrumente coerente de diplomație culturală pentru promovarea înțelegerii reciproce și construirea încrederii în rândul unui public străin.

Pentru mai multe detalii,  verificați site-ul conferinței: http://bit.ly/CDF_Conference_2019 și pagina Facebook: https://www.facebook.com/CulturalDiplomacyForum.