„O scurtă istorie a fotografiei de stradă” – prelegere susținută de Ruth Oren la sediul ICR Tel Aviv

Ruth Oren, autoarea expoziției de fotografie „Din impresiile unui călător. București 2009-2019”, prezentată la sediul ICR Tel Aviv în perioada 24 iunie – 30 iulie, a susținut prelegerea intitulată „O scurtă istorie a fotografiei de stradă”. Evenimentul a avut loc în data de 18 iulie, la sediul ICR Tel Aviv.

„Acest gen fotografic -street photography - este realizat, de obicei, în mod direct, ca expresie documentară , dar şi artistică” a afirmat Ruth Oren la începutul prelegerii, în încercarea de a sublinia specificul acestui gen, în mod particular atitudinea și rolul fotografului de stradă, similară cu cea a fotografului documentar social sau a fotojurnalistului ce lucrează în locuri publice, cu scopul de a captura evenimente surpriză. Conform lui Walter Benjamin, fotograful de stradă poate fi văzut ca o extensie a fláneurului, un fin observator al spaţiului urban, un soi de călător solitar, aflat într-o căutare continuă a pitorescului orașului. Manifestarea s-a dorit a fi o incursiune în diversitatea abordării vizuale a fotografiei de stradă, de la începutul mediului, în secolul XIX și până în prezent, în special în zona urbană, cât și o explorare a specificului limbajului fotografic și a problematicii relației dintre fotograf și subiect. Mai mult, dată fiind experiența sa considerabilă în domeniul fotografiei, Ruth Oren a inclus în prezentarea sa sfaturi pentru fotografii aflați la început de drum.

O expunere de imagini a condus publicul prin marile metropole ale lumii, cât și prin orașele de mici dimensiuni, pornind cu bulevardele și colțurile de stradă din Paris, Berlin, Londra sau New York-ul secolelor XIX-XX și terminând cu Bucureștiul, Ierusalimul și Tel Avivul ultimelor două veacuri. Au fost analizate și discutate imaginile unora dintre cei mai emblematici fotografi de stradă, ca de exemplu Jacques-Louis-Mande Daguerre, Hippolyte Bayard, Charles Marville, Eugene Atget, Henry Cartier-Bresson, Alfred Stieglitz, Willy Römer, Lee Friedlander și mulți alții. De asemenea, Ruth Oren a mai discutat despre lucrări reprezentative pentru societatea românească din anumite perioade, precum cele ale lui Iosif Berman sau Andrei Pandele, alături de cele revelatoare pentru societatea israeliană, referindu-se la imaginile lui Shmuel Yoseph Schweig, Zoltan Kluger, Yacob Rosner, Alex Levac și alții.

În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, Dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în istoria teatrului, precum și în limba și literatura ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în media și jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografía anilor 1945 – 1963. Pe lângă activitatea artistică și academică, dna. Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicații din Israel.