- 13 December 2019 - 13 December 2019
- Etichete ICR ICR Bruxelles EUROPALIA Romania Ansamblul Anton Pann Cantemir
Muzica Principelui Cantemir va fi interpretată de Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann, în fața publicului european, în cadrul Festivalului EUROPALIA România, prin intermediul unui turneu absolut special - „Cantemir Meloby Anton Pann Ensemble”. Concertele vor avea loc în perioada 13-15 decembrie 2019, după cum urmează: vineri, 13 decembrie, ora 20:00, la De Centrale, Ghent (Belgia), sâmbătă, 14 decembrie, ora 20:00, la Le Phénix Valenciennes (Franţa), și duminică, 15 decembrie, ora 19:30, la Salle Breughel Vieux, Genappe (Belgia). Pentru interpretarea pieselor vor fi utilizate fotocopii după manuscrisele lui Dimitrie Cantemir, precum și variantele de transpunere din notaţia creată de principe. Instrumentele folosite sunt oud, kanun, daire, bansuri, duduk, dar și instrumente specifice orchestrelor de cameră – vioară, violoncel şi flaut.
Integrala compozițiilor muzicale sub semnătura Principelui Dimitrie Cantemir a fost înregistrată, în premieră în România, de către Ansamblul de muzică veche Anton Pann. A rezultat dublul CD, Cantemir Melo, care a fost lansat într-o ediţie princeps, la sfârșitul anului 2018.
„Este pentru prima dată în România când se înregistrează integrala pieselor care sunt atestate de toţi cercetătorii că aparțin, cu siguranţă, Prinţului Dimitrie Cantemir. Ca în toate proiectele noastre, am combinat o muncă minuţioasă de documentare şi cercetare de manuscrise, pentru o recuperare istorică necesară, cu provocarea şi bucuria de a recrea, pentru publicul de azi, sound-ul secolului al XVIII-lea, pe care îl vom şi aduce pe scenă”, spune Constantin Răileanu, doctor în muzică, dar şi în teologie, iniţiatorul proiectului şi coordonatorul Ansamblului de muzică veche Anton Pann.
La concertele Cantemir Melodin cadrul Festivalului EUROPALIA România, alături de Ansamblul de muzică veche Anton Pann (Constantin Răileanu – voce, percuţie – daire, kanun, dirijorşi orchestrator, Sabin Penea – vioară, Alexandru Stoica – oud, Issam Garfi – flaut bansourişi ney, Andrei Niţescu – violoncel), se va afla pe scenă invitatul special Emmanuel Hovhannisyan (Armenia, duduk/flaut armenesc) și alți invitați, precum Ziya Tabassian, percuţie, şi Leonidas Palaskas, oud.
„Este o onoare și o responsabilitate să fim parte din agenda acestui festival ca reprezentanți culturali ai ţării noastre. Participarea Ansamblului Anton Pann în cadrul Festivalului EUROPALIA România reprezintă o recunoaștere a evoluției artistice ascendente a grupului și, în același timp, un moment propice pentru inițierea unui dialog inter-cultural într-un cadru adecvat mult mai extins. Avem astfel ocazia să susținem și să îmbogățim prin participarea noastră oferta și demersurile culturale inițiate de Institutul Cultural Român în afara granițelor”, afirmă Constantin Răileanu. Coordonatorul ansamblului înființat în anul 2004 precizează: „Pentru seria de concerte din cadrul Festivalului EUROPALIA România, am propus mai multe proiecte dintre care a fost selecționat „Cantemir Melo” - un proiect de revalorificare interpretativă, prin viziunea artistică românească, a operelor muzicale aparținând principelui moldav Dimitrie Cantemir. Programul va cuprinde o selecție de compoziții ale acestui intelectual rafinat și constituie o fereastră culturală spre trecutul nostru intelectual din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, prin intermediul căreia publicul audient va putea corecta anumite informații, posibil eronate sau distorsionate, despre țara noastră.”
Muzica Ansamblului Anton Pann își are sursele în manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locașurilor de cult, cât și din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați, precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli sau George Ucenescu.
„Din experiențele anterioare, am observat uimirea pozitivă a publicului din diverse state europene când a descoperit bogăția sonoră pe care o posedăm noi românii, precum și exotismul intelectual muzical la care nu avuseseră acces până atunci. Există, din păcate, o tendință de șablonare și etichetare, pe care noi am reușit să o contracarăm într-o oarecare măsură prin concertele susținute în afara granițelor, iar prin astfel de participări internaționale, sperăm să reușim o capitalizare de atenție și de interes mult mai mare decât până acum. Sperăm că publicul european va primi muzica veche românească cu acelaşi interes pe care îl acordă muzicii de calitate savante sau nişate din alte zone ale lumii”, consideră Răileanu.
Coordonatorul Ansamblului de muzică veche Anton Pannalătură muzicii imagini reprezentative pentru ţara noastră: „Colaborarea cu Muzeul Naţional de Artă al României constă în preluarea de la muzeu a unor imagini emblematice pentru creațiile artistice vizuale specifice culturii vechi româneşti şi proiectarea video a acestora în cadrul concertelor noastre, pentru a oferi o combinaţie facilă de accesare a informaţiilor culturale ce vor fi prezentate în cele trei seri de participare a ansamblului nostru. Imaginile sunt diverse şi sunt specifice profilului cultural românesc şi sud-est european.”
Ansamblul Anton Pann a luat ființă în anul 2004 și a atras tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică. Pentru a crea o experienţă cât mai bogată pentru audienţă, concertele Anton Pann sunt adesea însoţite de proiecţii video, jocuri de lumini, inserţii actoriceşti. Unele concerte se bucură de prezenţa unor muzicieni internaţionali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserţiuni electro şi jazz.
Dimitrie Cantemir (1673-1723), pe lângă activităţile sale politice, filosofice, teologice, geografice şi literare, a fost cea mai importantă figură a culturii muzicale din sud-estul european şi otoman din secolele XVII-XVIII. Polimat şi poliglot, el realizează primul tratatştiinţific al muzicii laice din vremea sa şi lasă posterităţii cea mai bogată colecţie de opere muzicale (365 de melodii, din care 20 de compoziţii proprii). Dincolo de minunatul tezaur pe care l-a colecţionat, Cantemir oferă informaţii importante despre stil, act componistic, interpretare şi principii de realizare şi funcţionare a modurilor muzicale din vremea sa şi din tradiţie.
---------------------------
Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.