Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează un nou eveniment din seria „Pagini de istorie” dedicat Muzeului virtual al evreilor originari din România (MRJ), un proiect istoriografic și documentar, dezvoltat cu ajutorul mai multor specialiști din România și Israel.
Astfel, miercuri, 6 aprilie 2022, ora 18:00, va avea loc la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6), evenimentul de prezentare a Muzeului virtual, cu participarea unor personalități culturale și academice implicate în proiect: dr. Natalia Berger, curator și fondator al muzeului; Avraham Poraz, jurist, fost membru în Knesset și fost Ministru de Interne; Richard Armon, fondator al muzeului și Consul onorific al României în Israel; dr. Gina Pană, cercetător din România (intervenție video înregistrată).
Evenimentul, ce va avea loc în limbile ebraică și română, va fi moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv, și va fi transmis prin live streaming pe canalul Youtube al institutului.
Muzeul virtual al evreilor originari din România este o inițiativă culturală și educațională non-profit, al cărei scop principal este de a documenta și relata istoria evreilor români. Realizarea unui astfel de muzeu este importantă pentru prezentarea acestui capitol semnificativ în istoria poporului evreu. Obiectivul acestui proiect este crearea unui centru cultural și educațional virtual, care să includă o expoziție despre istoria și cultura evreilor români, expoziții pe teme adiacente, precum și o arhivă care să conțină fotografii, filme și muzică, toate în format digital. Prin urmare, vor fi colectate materiale din colecții publice și private (fotografii, documente și artefacte), precum și povestiri ale evreilor din România, din Israel și din întreaga lume, cu scopul de a documenta și utiliza această bază largă de informații în vederea prezentării și conservării istoriei și culturii comunității evreilor originari din România.