- 27 March 2023
- Tags ICR CHISINAU DRAGOS BUHAGIAR AURA CORBEANU MASTERCLASS
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu TVR Moldova și „Teatrul Fără Nume” a organizat o conferință și un masterclass cu public pe tema: „Mobilitatea culturală și creativă în contextul actual” cu scenograful, lect.univ.dr. Dragoș Buhagiar - președintele UNITER și prof.univ.dr. Aura Corbeanu - expert în proiecte și programe culturale naționale și internaționale, vicepreședintele UNITER.
Conferința și masterclass-ul s-au adresat atât profesioniștilor din teatru (actori, regizori, scenografi, designeri de costume), cât și publicului larg și se va desfășura pe scena Teatrului Fără Nume, în cadrul decorului montat pentru spectacolul „Trilogia Speranței. Matca” regizat de Mariana Cămărășan.
Întâlnirea a avut o componentă practică și una teoretică, iar la final au avut loc discuții aplicate cu specialiștii și publicul prezent în sală. Focusul central al părții practice a fost scenografia spectacolului „Trilogia Speranței. Matca”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul „Întâlnirilor TVR Moldova” din data de 25 martie 2023, ora 13.00, la„Teatrul Fără Nume” din cadrul Centrului Cultural „Ginta Latină”. Moderator: Natalia Catană, jurnalistă TVR Moldova.
Dragoș Buhagiar este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scenografi de teatru și film din România. Născut la data de 19 august 1965, la Brăila, a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, promoția 1992 și este doctorand al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1995 si al UNITER din 1993, a realizat scenografia pentru numeroase spectacole ale Teatrului Bulandra, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul din Brașov, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara. A colaborat cu regizori români apreciați așa cum sunt Silviu Purcarete, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Horațiu Mălăiele, Ion Caramitru, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija, Răzvan Mazilu, Felix Alexa, Radu Afrim, Gábor Tompa etc. Are o activitate bogată în domeniul publicității și a folosit în teatru experiența dobândită astfel. Între 1997 și 1999, Dragoș Buhagiar a predat în cadrul departamentului de scenografie la Academia de Teatru si Film (actual UNATC). Este ales președintele UNITER în aprilie 2022.
Aura Corbeanu este profesor universitar doctor, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, vicepreşedinte executiv al Asociației UNITER - Uniunea Teatrală din România, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, membru în Consiliul Administrației Fondului Cultural Național – AFCN, expert în proiecte şi programe culturale naţionale şi europene. Are o activitate permanentă ca expert evaluator al managementului cultural instituţional la nivel naţional şi internaţional, coordonator al grupurilor delucrueuropene destinate mobilităţii artistice, iniţiator al unor importante proiecte culturale naţionale şi europene, publică studii, recenzii, articole în reviste de profil, susţine conferinţe şi ateliere profesionale în cadrul programelor inter-universitare şi încadrul festivalurilor internaţionale de teatru.
Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.