Lucrări de George Enescu și Doina Rotaru interpretate de Horia Maxim și Mario Caroli la Strasbourg

Pianistul român Horia Maxim va concerta alături de cunoscutul flautist italian Mario Caroli la prestigiosul Cité de la Musique et de la Danse de Strasbourg miercuri, 28 martie 2012, de la ora 20.00. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român și Conservatorul din Strasbourg.
În program: Sonata în sol minor BWV 1020 de Johann Sebastian Bach şi Chant de Linos de André Jolivet – surse de referinţă din repertoriul muzicii pentru flaut şi pian – vor încadra două dintre cele mai valoroase lucrări ale muzicii româneşti: Cantabile et Presto de George Enescu, un opus cameral apreciat în mediile muzicale de pretutindeni, precum şi Cristale, piesă a compozitoarei Doina Rotaru considerată de critici un vârf al creaţiei contemporane pentru flaut şi pian.
Mario Caroli (n. 1974) a obţinut o recunoaştere timpurie a talentului său neobişnuit, câştigând, la vârsta de 22 de ani, prestigiosul „Kranichsteiner Musikpreis”, distincţie a Festivalului de la Darmstadt. Numeroasele concerte şi recitaluri, desfăşurate pe multe dintre scenele mari ale lumii – Amsterdam Concertgebouw, Berliner Philharmoniker, Wiener Konzerthaus, Théâtre du Châtelet şi Opera Garnier din Paris, Tokyo Suntory Hall, Lincoln Center, NY, Royal Festival Hall, Londra – s-au bucurat de aprecieri elogioase din partea criticii de specialitate. A apărut pe scenă alături de orchestre prestigioase, printre care RAI Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic, Philharmonia Orchestra (Londra), Orchestra Naţională a Belgiei. Discografia sa include 20 de albume, cel mai recent fiind integrala lucrărilor pentru flaut de Jolivet („Best CD of the month” – Amadeus şi CD Classics, „one of the best performances heard in recent years” – American Record Guide).
Horia Maxim (n. 1971) este considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale. Muzician afirmat după 1990, abordează un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost elogiată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din Europa şi Japonia. Lista repertoriului său solistic cuprinde concerte de Mozart (KV 466 si 488), Beethoven (nr. 2, 3, 5), Brahms (nr. 1), Ceaikovski (nr. 1), Grieg, Rahmaninov (nr. 2 si 3), R. Strauss (Burlesca), Ravel (nr. 1 si 2), în timp ce programele camerale oferite publicului conţin o mare varietate de lucrări, începand de la Bach şi Händel, şi încheind cu cei mai apreciați compozitori contemporani.

Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie.

În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Detalii aici.


program