Scriitoarea Dana Grigorcea va participa vineri, 17 iunie 2022, cu sprijinul ICR Bruxelles, la Noaptea Literaturii Europene - Amsterdam, proiect organizat de EUNIC Netherlands, la Centrul Cultural „De Balie”.
În avanpremiera festivalului Noaptea Literaturii Europene, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos va organiza o seară literară joi, 16 iunie 2022, în cadrul căreia scriitoarea Dana Grigorcea se va întâlni cu publicul într-un dialog despre literatură și reflectarea temei ediției actuale „To Be in a Time of War” în literatura contemporană. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Românească Olanda – Amsterdam ROMPRO, din cadrul OBA (Openbare Blibliotheek Amsterdam / Biblioteca Publică Amsterdam) Oosterdok, la secția 'Huis Van Alle Tallen / Casa tuturor limbilor'.
Noaptea Literaturii Europene – punct culminant al calendarului EUNIC Netherlands – reunește atât autori celebri, cât și talente literare promițătoare din toată Europa. Scriitorii sunt invitați să abordeze o temă centrală în paneluri mici, conduse de un moderator: dezbateri, lectură, monologuri și note-cheie.Noaptea Literaturii Europene este un spațiu pentru explorare, pentru înțelegerea diferențelor și recunoașterea asemănărilor, atât pentru autori, cât și pentru public, pentru a reimagina „europenitatea”. În fiecare an, Noaptea Literaturii Europene schițează un tablou impresionist, fragmentat și dinamic al peisajului literar european.
„To Be in a Time of War” este titlul sub care se vor desfășura evenimentele literare ale European Literature Night 2022. Subiectul a fost propus de moderatorii ediției 2022, Guido Snel, scriitor și profesor de literatură comparată la Universitatea din Amsterdam, specializat în Europa de Est și Balcani, și de Margot Dijkgraaf, critic literar olandez, autoare și „ambasador literar în Franța și Țările de Jos”.
„În zilele noastre, scriitorii din Europa sunt scriitori în timp de război. Pentru mulți, acest lucru a fost de neimaginat până în dimineața zilei de 24 februarie. Pentru alții, acesta a fost un scenariu care se profilează de mult peste continent; iar pentru alții, precum poetul Etel Adnan, de la care am împrumutat titlul ediției din acest an a Nopții Literaturii Europene, războiul a fost aproape o constantă. Pentru ediția din 2022 a Nopții Literaturii Europene, invităm scriitorii să se gândească la efectul războiului actual asupra trecutului și viitorului Europei. Cum pot scriitorii să vorbească? Cum poate imaginația literară să creeze înțelegere și perspectivă în istoria care a dus la acest război? Am fost naivi sau chiar orbi, luându-ne siguranța, libertatea și statul de drept de la sine înțelese? Este trecutul nostru în continuare același, sau ar trebui să-l revedem, să-i reconsiderăm lecțiile fundamentale? Și care sunt lecțiile pentru viitor?”.Acesta este mesajul profesorului Guido Snel, invitându-i astfel pe autorisă reflecteze asupra relației cu bibliotecile, în cadrul a două evenimente culturale care vor aborda o tematică largă: schimbarea.
Aceste teme vor fi discutate cu scriitorii Robert Menasse (AT), Laura Freixas (ES), Nataša Kramberger (SLO), Dana Grigorcea (CH/RO), Jitka Bret Srbová (CZ), Rein Raud (EE), Katja Petrowskaja(DE, UK) și Thomas Heerma van Voss(NL).
De Balie – Amsterdam, cel mai important loc al Țărilor de Jos pentru arte contemporane, politică și cultură, proiecții de film și prelegeri ale invitaților străini în seria ’De Balie Icons’, va găzdui ediția din 2022 a ELN. Moderat de Prof Guido Snel și criticul literar Margot Dijkgraaf, evenimentul este organizat în seturi distincte de dezbateri, de 20 de minute fiecare, la care participă trei sau patru autori. Dezbaterile se vor desfășura în engleză, iar autorii vor citi texte în limbile materne respective și, concomitent, vor fi proiectate traducerile în neerlandeză.
Dana Grigorcea (1979, București), scriitoare de origine română, coordonează un blog de literatură. A studiat la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București, dar și regie de teatru și film la Universitatea din Bruxelles, a urmat un masterat în jurnalism la Universitatea Danubiană din Krems. Dana Grigorcea a debutat în 2002, în România literară, cu proză scurtă: un jurnal de călătorie din Țara Sfântă. Din 2007, trăiește la Zürich, unde a predat limbajul filmului la Facultatea de Film din cadrul Școlii de Artă de la Zürich și a colaborat la emisiunea de literatură a radioului național elvețian DRS. În prezent, organizează la Zürich un salon literar și administrează împreună cu soțul ei, scriitorul Perikles Monioudis, blogul de literatură www.neue-telegramme.ch. În 2011, a publicat romanul Das Leben ist vergänglich wie die Kopfhaare (Baba Rada. Totu-n viață-i trecător ca și firele de păr), roman care a primit Premiul elvețian de carte Literaturperle. Cel de-al doilea roman al său, Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit (Sentimentul primar al nevinovăției), a primit, în 2015, Premiul 3sat în cadrul concursului de literatură Ingeborg Bachmann de la Klagenfurt, Austria, și a fost nominalizat pentru premiul elvețian de carte Schweizer Literaturpreis. În 2022, a primit Premiul Elvețian pentru Literatură pentru romanul Die Nicht Sterben (Cei care nu mor).De asemenea, a publicat și cărți pentru copii : Mond-aus! (Stingeți luna!) - 2016 și Einmal Haare Schneiden, bitte – 2018.
Prin această inițiativă, ICR Bruxelles continuă să sprijine scriitorii români din diaspora și îi ajută să mențină legăturile cu țara de origine.Proiectul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de promovare a literaturii române și a traducerii literare în limbile de circulație internațională, promovând prezența scriitorilor români din diaspora în cadrul parteneriatului european al institutelor naționale de cultură care cooperează în proiecte transnaționale.