Festivalul Internaţional de Filme Documentare DocAviv 2023 va avea loc în perioada 11 – 20 mai 2023, la Cinemateca din Tel Aviv. Pentru ediția 2023 a Festivalului, organizatorii israelieni au selectat filmul de lungmetraj al regizorului Vlad Petri, „Între revoluții”. Prima proiecție a acestuia va avea loc în data de 11 mai, de la ora 19:15, la Cinemateca din Tel Aviv, urmată fiind de o sesiune de întrebări și răspunsuri și un panel dedicat utilizării materialelor de arhivă la realizarea documentarelor, cu participarea Laviniei Braniște, co-scenarista filmului. Cea de-a doua proiecție va avea loc în data de 19 mai, de la ora 16:15, tot la Cinemateca din Tel Aviv.
Lungmetrajul românesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2023, din peste 2000 de filme din întreaga lume, câștigând premiul FIPRESCI.
„Între revoluții” este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.
Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran - Nina Cassian și Forugh Farrokhzad.
Vlad Petri este un regizor de film interesat de subiecte politice și sociale. Filmele sale, la granița dintre documentar și ficțiune, au fost prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film precum Berlin, Rotterdam, Sarajevo sau Jihlava. A câștigat trei premii GOPO – pentru Cel mai bun debut (2015) pentru documentarul „București, unde ești?” și Cel mai bun scurtmetraj documentar (2021 – „Cerbul a trecut prin fața mea” și 2022 – „Același vis”). Filmografia sa include: „Între revoluții (2023, lungmetraj), „Același vis” (2021, scurtmetraj), „Cerbul a trecut prin fața mea” (2020, scurtmetraj) și „București, unde ești?” (2014, lungmetraj).
Lavinia Braniște lucrează ca traducătoare de cărți pentru copii. În 2006, a publicat primul volum de poezie, iar în 2016, i-a apărut primul roman, Interior zero, care a fost distins cu premiul „Nepotu’ lui Thoreau” și a avut un considerabil succes de public. Au urmat alte două romane, Sonia ridică mâna (2019) și Mă găsești când vrei (2021), ambele publicate la Editura Polirom. Ultimul său roman a fost premiat la categoria Proză la Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
Mai multe informații: https://www.docaviv.co.il/2023-en/films/between-revolutions/