- 11 June 2016 - 17 June 2016
- Tags Festivalul filmului evreiesc 2016 Icr Institutul cultural roman Bjff
A șasea ediție a Festivalului Filmului Evreiesc București se desfășoară în perioada 11-17 iunie 2016 la Muzeul Național al Țăranului Român - Sala Horia Bernea, și la Cinemateca Eforie. Ediția de anul acesta va cuprinde peste 30 de filme documentare și de ficțiune, lungmetraje și scurtmetraje, majoritatea în premieră în România. Programul proiecțiilor este disponibil la www.bjff.ro.
În cadrul Galei de deschidere de sâmbătă, 11 iunie, de la Cinemateca Eforie, va fi proiectat filmul Anomalisa (SUA, 2015) - prima animație din istorie care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția. Scris și regizat de Charlie Kaufman și Duke Johnson, cu vocile actorilor David Thewlis, Jennifer Jason Leigh și Tom Noonan, filmul a fost nominalizat, anul acesta, la Premiile Oscar și la Globurile de Aur.
Festivalul include, și anul acesta, două secțiuni competitive: una de documentare și alta de ficțiune. Competiția de filme de ficțiune cuprinde cinci titluri: How to Win Enemies (Argentina, 2015, r: Gabriel Lichtmann), Song of Songs (Ucraina, 2015, r: Eva Neymann), Time to Say Goodbye (Germania, 2015, r: Vivianne Andereggen), Are You Joking (SUA, 2014, r: Jake Wilson) și She's Funny That Way (Germania - SUA, 2014, r: Peter Bogdanovich).
Competiția de documentare propune șase filme din patru țări: Shifting Sands (Israel, 2016, r: Ido Glass) - în premieră mondială în circuitul festivalurilor internaționale -, I Don't Belong Anywhere: the Cinema of Chantal Akerman (Belgia, 2014, r: Marianne Lambert), It Takes a School (Israel, 2016, r: Tami Gross, Maya Rothschild), Orphans of the Revolution (Israel, 2015, r: Igal Bursztyn), The Venice Ghetto: 500 Years of Life (Italia-Franța, 2015, Emanuela Giordano) și Zemene (SUA, 2014, r: Melissa R. Donovan).
Juriul competiției de documentare este compus din: Dr. Ilan Avisar (președintele juriului), profesor la Școala de Film și Televiziune "Steve Tisch", Facultatea de Arte "David and Yolanda Katz" din cadrul Universității din Tel Aviv, Dana Duma, publicist, critic de film și membră a Consiliului Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, regizor, scenarist și președintele Uniunii Cineaștilor din România.
Juriul competiției internaționale de lungmetraje de ficțiune este compus din: Cristina Corciovescu, critic de film și membră a FIPRESCI, Radu Gabrea, reputat regizor și scenarist, membru al Consiliului Onorific al Festivalului Filmului Evreiesc București și Mihai Fulger, critic de film și redactor șef al Cinematecii Române.
În afara competiției, programul este grupat în mai multe secțiuni:
Golden, o secțiune nouă în cadrul festivalului, cuprinde două filme multipremiate: Son of Saul (2015), lungmetrajul de debut al regizorului László Nemes, distins în 2016 cu premiul pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar ale Academiei Americane de Film, Globurile de Aur și Premiile César. Pe lângă acestea, filmul a primit alte 40 de premii și 38 de nominalizări. Cel de-al doilea film prezentat în cadrul Golden este controversatul documentar The Gatekeepers (2012), în regia lui Dror Moreh, propunerea Israelului pentru Premiile Oscar din 2013, film care a iscat reacții pe mapamond.
Secțiunea Portret de Regizor: Savi Gabizon cuprinde trei producții ale apreciatului regizor israelian. Shuroo (1990), primul lungmetraj din filmografia acestuia, este o comedie în care personajul principal dă lovitura lansând o carte de dezvoltare personală, dar trebuie să aibă grijă ca nimeni să nu afle de trecutul său îndoielnic. Tragi-comedia Lovesick on Nana Street (1995) îl aduce în prim-plan pe Victor, un tânăr care se îndrăgostește de o frumoasă actriță și ajunge să-și piardă mințile, iar răsturnările de situație se țin lanț. Nina's Tragedies (2003), povestea unui adolescent îndrăgostit de propria mătușă, deține recordul în istoria Premiilor Ophir, supranumite "Premiile Oscar israeliene". Filmul a obținut 11 statuete Ophir și este, de asemenea, prima producție de lungmetraj israeliană proiectată la renumitul festival de film Sundance.
Best of BJFF readuce în fața publicului bucureștean două dintre cele mai apreciate producții din prima ediție a festivalului - Gainsbourg: a Heroic Life (r: Joann Sfar), o reprezentare originală a vieții celebrului cântăreț și scriitor de origine mozaică Serge Gainsbourg, și A Room and a Half (r: Andrey Khrzhanovsky), o producție în care secvențele jucate alternează cu cele animate și cu imaginile de documentar, recompunând într-zun film de ficţiune o serie de evenimente din biografia poetului Joseph Brodsky, laureat cu Premiul Nobel în 1987.
Cineaşti evrei de renume mondial - Retrospectiva: Sidney Lumet include trei dintre cele peste 40 de filme realizate de cineast de-a lungul carierei sale. Find me Guilty, ecranizarea celui mai lung proces intentat vreodată Mafiei, aduce pe marele ecran povestea mafiotului Jack DiNorscio, care decide că cel mai bun avocat al familiei sale nu poate fi decât el însuși. În Before the Devil Knows You're Dead, doi frați, în disperarea de a face rost de bani, iau neinspirata hotărâre de a jefui magazinul de bijuterii al părinților lor. Serpico prezintă povestea adevărată a polițistului newyorkez Frank Serpico (interpretat de Al Pacino), care decide să-i demaște pe colegii săi corupți, dar împotriva căruia se întorc până și cei mai apropiați prieteni.
BJFF continuă și anul acesta fructuoasa colaborare cu Universitatea din Tel Aviv, în secțiunea Filmul Universitar, ce aduce la București scurtmetraje realizate de studenți și absolvenți ai Facultății de Arte "David și Yolanda Katz", scurtmetraje apreciate în circuitul festivalurilor din întreaga lume.
Alături de Dr. Ilan Avisar, președintele juriului competiției de documentare, vor fi invitați la București pe perioada festivalului: Liviu Carmely, directorul artistic al BJFF, profesor la Facultatea de Arte "David și Yolanda Katz" și fondator al arhivei de film a Universității din Tel Aviv, Savi Gabizon, reputat regizor israelian și profesor universitar de regie și scenaristică, Evgeny Ruman, regizorul filmului care va fi proiectat în cadrul Galei de închidere a festivalului - The Man in the Wall (2015) -, cineast distins cu Premiul de Excelență de către Ministerul Culturii din Israel, pentru contribuții notabile în domeniul cinematografiei.
Festivalul Filmului Evreiesc București 2016 este organizat
de Fundația Culturală Art-Promo împreună cu Teatrul de Comedie, cu sprijinul:
Administrației Fondului Cultural Național, Institutului Cultural Român, Uniunii
Cineaștilor din România, Federației Comunităților Evreiești din România,
Fundaţiei Henry Mălineanu. Sursa: Cinemagia