- 8 April 2017 - 29 April 2017
- Etichete ICR Istanbul Festivalul Filmului Romanesc la Istanbul
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul inițiază un proiect de anvergură: Festivalul Filmului Românesc la Istanbul , care se va desfășura între 8-29 aprilie 2017, la Centrul Cultural Akbank, partenerul ICR Istanbul în acest demers.
Filmele care vor reprezenta țara noastră în primul an de festival sunt:
1. București nonstop (2015) - proiecție pe 8 aprile, ora 15.00
2. Restul e tăcere (2007) - proiecție pe 18 aprile, ora 19.00
3. Chuck Norris vs communism (2015) - proiecție pe 22 aprile, ora 15.00
4. Sunt o babă comunistă (2013) - proiecție pe 25 aprile, ora 19.00
5. O secundă de viață (2009) - proiecție pe 29 aprile, ora 15.00
„București nonstop” (2015), regizat de Dan Chișu, deschide festivalul. Lungmetrajul ilustrează povestea unui cartier din București. Mai exact, filmul reprezintă o noapte din viața unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri. Patru persoane conduc patru povești diferite legate între ele de un personaj-cheie, Achim, cunoscut ca „băiatul de la non-stop”, interpretat de Gheorghe Ifrim. Filmul își dorește să transmită povestea unor oameni normali în situații excepționale.
Ieșite din comun, toate cele patru povești nu fac decât să radiografieze un microclimat din orașul în care trăim. Este un film despre dragoste, generozitate, ură, gelozie, util și inutil, viață, moarte, cu fapte bune și rele, fără finalitate, dar și cu umor și cu tandrețe, escalând ridicolul unor întâmplări și situații penibile dintr-o singură noapte.
Gheorghe Ifrim este protagonistul acestui lungmetraj, distribuţia fiind completată de actorii Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Toma Cuzin, Tudor Smoleanu, Olimpia Melinte, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Maria Obretin, Lia Bugnar, Ilinca Manolache, Lili Sandu și Dan Bordeianu. Director de imagine este Liviu Pojoni Junior, sunetul Cristian Tarnoveţchi, scenografia Alina Pențac, costume Luminița Mihai, make-up Ana Andrei, regia și scenariul sunt semnate Dan Chișu. Filmul este produs de DaKINO Productions, co-producător Watch Me Productions, producători asociați Stop Film si Diud Film. Regizor, scriitor și producător, Dan Chișu este la al cel de-al cincilea lungmetraj al carierei sale, după WebSiteStory din 2010, Ursul - 2011, Și caii sunt verzi pe pereți - 2012 și Déjà Vu - 2013.
„Restul e tăcere”, în regia lui Nae Caranfil, a fost turnat în anul 2007, lungmetraj cunoscut drept cea mai scumpă realizare cinematografică de până la acea dată. „Restul e tăcere” este un film despre facerea unui film, cum au spus criticii de specialitate, povestea regizării primului lungmetraj românesc din istorie, „Războiul de independență” (1911). Filmul este rezultatul întâlnirii dintre doi visători, în Bucureştiul anului 1911: Grigore Ursaru, fiul în vârstă de 19 ani al unui cunoscut actor de comedie, care, dacă n-a putut să facă din Grig un actor de teatru, ar vrea să facă din el măcar un recuziter - orice, numai să nu intre în conflict direct cu augusta chemare a scenei. Dar Grig are alte chestii în cap: „Vreau să arăt toate bătăliile exact aşa cum au fost, cu steagurile şi caii şi redutele care cad şi toţi eroii ăia care mor pentru ţara lor..." - chestii prea năvalnice, prea neastîmpărate şi prea zgomotoase ca să se împace foarte bine cu augusta chemare a scenei. Nu-i ușor să ai un tată celebru. Tânărul Grig este fiul unei vedete a Teatrului Național, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanț este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă.
Nicolae Caranfil s-a născut în 1960, în Bucureşti și este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, promoţia 1984. Filmul său de student, „Frumos e în septembrie la Veneţia“ a câştigat premii în ţară şi străinătate (Tours, 1985). După câţiva ani în care exersează regia de teatru montând spectacole, pleacă la Bruxelles pentru a urma Programul Scenariştilor Europeni din cadrul FEMI („Flemish European Media Institute“) şi elaborează, de-a lungul anului 1988, scenariul „Restul e Tăcere“. Între 1989 şi 1991 scrie scenarii pentru casa de producţie franceză „Compagnie des images“. În 1992 realizează primul său lungmetraj, „E pericoloso sporgersi“, o coproducţie franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 1993, şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava sau La Baule. Următorul film este „Asfalt tango“ (1995), o altă comedie franco-română. Al treilea său lungmetraj este coproducţia franco-italo-belgiană „Dolce far niente“ (1998). „Filantropica“ (2002) este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii. „Restul e tăcere” a fost recompensat cu 9 premii Gopo, printre care pentru cel mai bun film.
„Chuck Norris vs communism” (2015), în regia Ilincăi Călugăreanu, prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate, care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist.
Documentarul „Chuck Norris versus comunism" coprodus de HBO Europe, invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.
Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri din lume, printre care Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu). "Chuck Norris vs. Communism" (2015) este o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie. Filmul a fost proiectat în premieră mondială, la începutul anului 2015, la Festivalul Sundance.
„Sunt o babă comunistă” (2013), semnat Stere Gulea, este o ecranizare după romanul omonim al lui Dan Lungu. Viața liniștită de provincie a soților Emilia și Țucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.
Turnat în 24 de zile, „Sunt o babă comunistă” e povestea unei generaţii personificate de Emilia (Luminiţa Gheorghiu) sau Mica: născută cândva într-o familie săracă de la ţară, a putut la momentul respectiv să ducă o viaţă mai bună - întâi venind la oraş, apoi angajându-se la fabrică. Acum treizeci de ani, era momentul cel mai bun pentru oamenii ca ea, cu origine modestă, dar având şi hărnicie, şi ambiţie. Pensionară, ca şi soţul ei (jucat de Marian Ralea), se luptă cu sărăcia, nefiind totuşi lipsiţi de un minim necesar. Povestea pune protagonista, dar şi pe spectator, în faţa lui însuşi, pentru a se privi. Trecutul, prezentul, apoi urmează pasul mai departe, eliberator.
„O secundă de viață”, realizat în 2009 de regizorul Ioan Cărmăzan, închide festivalul.
„O secundă de viaţă" este un film dramatic care evidenţiază condiţia efemeră a omului. Ce se întâmplă atunci când destinele unor oameni devin unul şi acelaşi. Edgar Furman (Andrei Pandele) era un tânăr care vroia să experimenteze actul sinuciderii, Socaliuc (Costel Caşcaval) era un sinucigaş profesionist. Acesta trăia într-o locomotivă şi încerca să se sinucidă cu fiecare ocazie, nu înainte de a se asigura că e cineva prin preajmă ca să-l salveze.
Cei doi se întâlnesc atunci când Edgar îl salvează pe Socaliuc. Pe parcurs cei doi devin nedespărţiţi şi îşi povestesc dramele. Edgar îşi pierduse părinţii într-un accident de maşină, iar Socaliuc crescuse la orfelinat. Mara Lasconi (Rodica Mandache) e îndrăgostită de Edgar, dar cu o viaţă sentimentală confuză. Era amanta ocazională a lui Edgar şi muza lui Daniel (Cristi Iacob), un sectant. Sinuciderea Marei, în urma diagnosticarii ei cu Sida, uciderea uneia din prostituate şi sinuciderea lui Socaliuc demonstrează cât de fragilă e viaţa şi cât de mult contează cel de alături.
Din distributie fac parte: Costel Caşcaval, Constantin Drăgănescu, Cristian Iacob (Daniel), Rodica Mandache (Asistenta Şefă), Maia Morgenstern, Cornel Palade, Andrei Pandele (Edgar), Geo Saizescu (Primul vecin), Valentin Uritescu (Bătrânul).
Odată cu organizarea acestui festival, ICR Istanbul prezintă și promovează valorile cinematografice românești, le face cunoscute în rândul publicului local, dar și câștigă un nou și important partener pentru evenimentele culturale organizate de ICR Istanbul prin Akbank Sanat.