- 13 May 2014
- Tags Icr Institutul cultural roman Ffe Cobileanski
Filmul lui Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului – Moldova/România, 2013) a fost atât de aşteptat de cinefilii din România, încât luni, 12 mai, sala de cinema Elvire Popesco a fost neîncăpătoare. După proiecție, aproape toți cei prezenți au rămas în sală pentru dialogul cu regizorul. „Filmul meu este o poveste de dragoste. Pentru că şi nemernicii se pot îndrăgosti“, a spus Igor Cobileanski, care a adăugat că în scenariul original, scris de Corneliu Porumboiu, acţiunea se desfăşura la Vaslui: „Eu am mutat-o la Chişinău, dar putea fi la New York sau oriunde altundeva“.
Celălalt cap de afiş din program au fost, la Cinema Studio, două filme ale regizorului portughez Manoel de Oliveira, unul dintre cei mai longevivi cineaşti din lume. La cei 105 ani împliniți, portughezul este considerat patriarhul cinematografului european. Și încă regizează! Cele două producții care i-au delectat pe spectatorii bucureşteni (Excentricităţile unei blonde, realizat de Oliveira la vârsta de 100 de ani, și Straniul caz al Angelicăi, film pentru care Manoel de Oliveira a scris scenariul în 1952 şi l-a realizat după 58 de ani) au fost prefaţate de cunoscutul critic de film Irina Margarea Nistor.
Puteţi descărca fotografii de la evenimentele din cadrul festivalului accesând Jurnalul de festival.
Şi astăzi cinefilii bucureşteni au ocazia întâlnirii cu realizatorii uneia dintre producţiile prezentate în cadrul festivalului: Eliza Zdru, regizoarea documentarului Cântece pentru un muzeu va participa, după proiecţie, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Mai jos, cele patru filme din programul zilei a cincea a Festivalului Filmului European:
Cinema Studio
18:00 Câte-o armă-n fiecare mână / Una pistola en cada mano (comedie, 94’ - Spania, 2012 – r. Cesc Gay) - Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar – Premiile Gaudi, 2013; Cea mai bună actriță în rol secundar – Premiile Goya, 2013; Marele Premiu al Juriului – Miami, 2013. Detalii, aici.20:00 Cântece pentru un muzeu / Songs for a Museum (documentar, 63’ - România, 2013 – r. Eliza Zdru) – “Un film debut cât se poate de promițător” (Thierry Garrel). Detalii, aici.Cinema Elvire Popesco
18:00 Max Beckmann (documentar, 93’ - Germania / Austria, 2013 – r. Michael Trabitzsch) - Un documentar despre Max Beckmann (1884-1950), unul dintre cei mai mari pictori ai secolului 20. Detalii, aici.20:00 Păpușa / Papusza (biografie, 131’ - Polonia, 2013 – r. Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze) - Menţiune specială la Karlovy Vary, 2013; Cel mai bun machiaj la Festivalul Filmului Polonez, 2013; Premiul Open Horizons la Salonic, 2013; Cea mai bună regie, Cel mai bun actor, Premiul Juriului de Tineret la Valladolid, 2013. Detalii, aici.
Intrarea la filmele Festivalului Filmului European este liberă şi se face pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care se obţin de la casele de bilete de la Studio, respectiv Elvire Popesco, în ziua proiecţiei.
Date despre Festivalul Filmului European
Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9 – 15 mai la Bucureşti (Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco) şi 16-18 mai la Târgu-Mureş (Cinema Arta) şi le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animaţie) din 25 de ţări. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele Valuri, Lord, Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic. Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului său în cinematografia mondială.
Ca în fiecare an, va fi acordat Premiul Publicului, un premiu onorific și de popularitate decernat de FFE filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro.
Premiul Publicului va fi anunțat la Gala de închidere, de la Cinema Elvire Popesco, pe 15 mai, după proiecția filmului austriac Soldatul Jane (regia: Daniel Hoesl, 2013).
Programul complet şi toate detaliile despre calendarul proiecțiilor, evenimentele speciale, concursuri și participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului se găsesc pe site-ul www.ffe.ro.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociația K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.
Parteneri media: Agerpres, All About Romanian Cinema, Anthony Frost, Bucureşti FM, Calendar Evenimente, Cărtureşti, Cinemagia, Cocor, Cocor Media Channel, Decât o Revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Evenimentul zilei, Euractiv, Europa FM, FEEDER, Film New Europe, Film Menu, Film Reporter, Frontline Club, Gratuitor, Igloo, Kooperativa 2.0, La un ceai, LiterNet, Metropotam, Modernism, Money Magazine, Observator Cultural, PORT, Radio România Cultural, Realitatea.net, RFI, Senso TV, Șapte Seri, Times New Roman, TVR.
www.ffe.ro
www.facebook.com/ffeRomania