- 4 October 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Madrid Fantana Corvin Cristian Conde Duque Madrid
Centrul de artă Contemporană Conde Duque din Madrid găzduiește, în perioada 4 octombrie - 8 decembrie 2024, instalația „Fântâna” creată de arhitectul Cristian Corvin, proiectul care a reprezentat România la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntricodin Logroño, Spania. „Fântâna” va fi amplasată în curtea centrală, care are o suprafață de 4.368,39 m2 și o capacitate de 1.450 de persoane.
Acest proiect reprezintă prima colaborare a Festivalului Concéntrico cu Centrul Conde Duque, iar primul proiect selectat, aparținând arhitectului Corvin Cristian, a fost posibil grație colaborării cu Institutul Cultural Român din Madrid, care susține prezența românească la acest amplu festival internațional din anul 2020.
Participarea României laFestivalul Internațional Concéntrico din Logroño este posibilă și cu sprijinul constant al Uniunii Arhitecților din România și al dnei arhitect Ileana Tureanu, președintele UAR.
„Conde Duque a fost interesat să-și regândească spațiile și au inițiat colaborarea cu festivalul Concéntrico ca punct de referință. Lucrăm întotdeauna cu ideea că proiectele prezentate la festival nu răspund doar ideii a ceea ce se întâmplă acolo, ci au un răspuns universal”, a declarat Javier Peña-Ibáñez, directorul festivalului Concéntric
Simbolismul „Fântânii” - Apa care ne unește și oglinzile care permit să ne privim și să ne vedem pe noi înșine
Proiectul realizat de arhitectul Corvin Cristian pentru Festivalul Concéntrico 10 este o fântână circulară cu un element jucăuș în centru, o compoziție de oglinzi convexe (asemănătoare cu cele din trafic) înfățișând o figură zoomorfă care ar putea fi o caracatiță, dar și un extraterestru sau altă ființă fantastică. Apa iese din „ramuri” sau „brațe” dintr-o multitudine de jeturi mici. Oglinzile se rotesc pe axe, astfel încât oamenii să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce le-a permis să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce îl face interactiv într-un mod vizual hipnotic.Sursa este compactă și se poate încadra cu ușurință într-o locație permanentă, depășind natura sa temporară. Permanența este cea mai bună sustenabilitate.
„«Fântâna»ˮ lui Corvin Cristian ne transportă într-un imaginar colectiv care construiește orașul și ne permite să confirmăm oportunitățile pe care instalația sa le conferă spațiilor publicedeclarăJavier Peña-Ibáñez, directorul festivalului Concéntrico.
„Unul dintre ingredientele cheie ale celor mai de succes spații, cum ar fi Fântâna di Trevi sau Piazza Navona, chiar și în parcurile orașului, este apa. Apa are această natură de a se uni, oamenii sunt atrași de apă, la fel ca focul. Cred că este un act atavic, ne întâlnim acolo unde este apă. (...) Și un alt lucru care îi fascinează pe oameni, mai mult decât să se uite la ceilalți, este să se uite la ei înșiși. Există o componentă narcisistă, dar și una introspectivă. Ca dovadă, mulți sunt atrași de aceste oglinzi, care sunt convexe și reflectă și orașul și comunitatea. Și când te apropii, oriunde te-ai uita, prin diferitele unghiuri ale oglinzilor, vezi întregul mediu din jurul tău”, declară arhitectul Corvin Cristian.
Corvin Cristian (n. 1973) este un architect și designer de interior, care și-a inceput cariera ca scenograf si art director pentru producții de film internaționale. Ulterior, a devenit cunoscut în special pentru design-ul de baruri și restaurante cu mare vizibilitate, care au avut o influență majoră asupra percepției despre design în România.Activitatea sa acoperă o zonă largă, de la arhitectură și design interior, până la design de obiect și identitate grafică. Corvin, fie individual, fie ca parte dintr-o echipă de arhitecți co-autori, a câștigat numeroase premii și nominalizări la concursuri locale și internaționale, atât pentru design de interior, cât și pentru design de obiect sau light design (Bienala deArhitectură București, Anuala de Arhitectură, Restaurant and Bar Design Awards, World Interior News, SIT Awards, FRAME Awards, Lighting International Awards,Dezeen Awards etc.) iar lucrările studioului fondat deel,Corvin Cristian Studio, au fostpublicate în presa de specialitate de pe întreg globul și au câștigat numeroase premii. Lucrările lui Corvin Cristian au fost publicate pe scară largă în aproximativ 40 de proiecte internaționale, reviste și albume de specialitate (în: Olanda, Marea Britanie, Hong Kong, Israel, Coreea de Sud, Grecia, Ungaria, China) Printre acestea: “Cool Restaurants Top of the World” publicat de TeNeues, Germania, Night fever 3(cele mai bune baruri 2011), Frame Publishers, precum și în toate importantele publicații locale legate de design și pe site-urile de design de top influente (Contemporist, Dezeen, Cadru, Yatzer, etc.). Corvin Cristian este membru al Odinului Arhitecților din România.
Concéntrico este organizat deFundația Culturală a Arhitecților din La Rioja împreună cu Javier Peña Ibáñez, promotorul inițiativei, în colaborare cu Consiliul Local din Logroño și Guvernul din La Rioja și are sprijinul a peste 30 de instituții, entități și companii locale, regionale, naționale și internaționale.