Expoziţia „Stopover ‒ Ways of Temporary Exchange“ la MuseumsQuartier

Expozitia Stopover - Ways of Temporary Exchange la MuseumsQuartier

Fundaţia ERSTE şi programul de artă contemporană tranzit organizează în spaţiul frei_raum Q21 din MuseumsQuartier, în perioada 22 septembrie ‒ 25 noiembrie 2017, expoziţia „Stopover ‒ Ways of Temporary Exchange“. Vernisajul are loc pe 21 septembrie, la ora 19.00, cu participarea artiştilor români Mona Vătămanu&Florin Tudor, Cristina David, Ana-Maria Machedon şi Anetta Mona Chişa&Lucia Tkáčová (ROU/SVK) şi a curatorilor expoziţiei Judit Angel, Michaela Geboltsberger, Dóra Hegyi (tranzit), Christiane Erharter şi Heide Wihrheim (ERSTE Foundation).

Temele principale care stau la baza producțiilor artistice din cadrul expoziției sunt prietenia și schimbul cultural, mișcările sociale și activismul, dimensiunea istorică a imperialismului și impactul acestuia asupra prezentului și consolidarea noilor naționalități. O serie de evenimente conexe oferă oportunităţi de schimb intercultural pe întreaga durată a expoziției.

Mona Vătămanu&Florin Tudor, Cristina David, Alina Şerban şi Raluca Voinea vor participa la patru evenimente publice de prezentare a portofoliului lor şi a lucrărilor rezultate ca urmare a rezidenţelor de creaţie din Viena:

· 22 septembrie, ora 17.00: proiecţie de film şi artist talk cu Mona Vătămanu&Florin Tudor;

· 7 octombrie, ora 20.00: performance-ul intitulat „Re-enactment of a Chess Game“susţinut de Cristina David şi Michael Ehn în cadrul Nopţii Lungi a Muzeelor;

· 17 octombrie, ora 18.00: artist talk cu participarea curatorului Alina Şerban în dialog cu Cristina David, prezentând parcursul artistic al Cristinei David şi lucrarea Hic Habito, concepută în colaborare cu arhitecta Ana-Maria Machedon pentru expoziţia „Stopover ‒ Ways of Temporary Exchange“;

· 17 noiembrie, orele 15:00-20:00: Raluca Voinea participă la evenimentul „Gender Woodstock: Feminist Art Practices“ ‒ o serie de lecturi şi performance-uri în contextul VIENNA ART WEEK.

În proiectul expoziţional, alături de artiştii români sunt invitaţi la Viena pentru a expune creaţii proprii sau pentru a participa la programul de evenimente conexe: Zbyněk Baladrán, Igor şi Ivan Buharov, Aleš Čermák, Lucia Tkáčová, Ricarda Denzer, Katalin Erdődi, Ferenc Gróf, Gruppo Tökmag, Márton Gulyás, Oto Hudec, Adela Jušić, Lenka Kukurová, Polygon Creative Empire, Isa Rosenberger, Tereza Stejskalová, Kamen Stoyanov, Johanna Tinzl & Stefan Flunger şi Hannes Zebedin. De asemenea, expoziţia va prezenta o lucrare a Ioanei Nemeş (1979-2011), artist rezident în trecut al programului tranzit.

Începând din 2011, Fundația ERSTE și programul tranzit organizează modulele Artist-in-Residenceîn Viena. Artiști, curatori și teoreticieni din Republica Cehă, Ungaria, România și Republica Slovacă sunt invitați anual la Viena să trăiască și să lucreze în MuseumsQuartier.

Cristina Davidastudiat la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti şi a obţinut Master of Arts în Fine Arts la Academia de Artă din Bergen, Norvegia. Este lector al catedrei Foto-Video a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Creaţiile artistei au fost prezentate pe plan internaţional în galerii de artă şi muzee. Institutul Cultural Român de la Berlin a sprijinit participarea artistei Cristina David la expoziţia „Opening Spaces for Action“ din cadrul Festivalului internaţional interdisciplinar Cage 100din Leipzig (iulie 2012 – iulie 2013). Cristina David a beneficiat de o bursă oferită de Kulturkontakt Austria în cadrul programului Artists in Residence, iar creaţiile realizate în cadrul acestui program au fost expuse în decembrie 2014 la Viena. Totodată, în perioada iunie-iulie 2017, a beneficiat de o bursă la Graz oferită de Internationales Haus der Autoren Graz prin Kulturvermittlung Steiermark.

Mona Vătămanu şi Florin Tudor lucrează împreună din 2000. Formele lor de expresie artistică sunt de o mare diversitate: film, fotografie, pictură, teatru. Lucrările lor au fost prezente în numeroase expoziţii internaţionale, inclusiv la cea de-a 52-a Bienală de la Veneţia din 2007, în Pavilionul României.

Raluca Voinea, născută la Braşov, trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Face parte din colectivul editorial IDEA. Artă + Societate din 2008; proiecte curatoriate pentru rubrica Galeria: Anca Benera & Arnold Estefan, Mona Vătămanu&Florin Tudor, Societe Realiste, Dan Perjovschi, Marjetica Potrc, Pavel Brăila, Șerban Savu, h.arta, Maria Eichhorn, Antoni Muntadas, Lisa Torell, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkačová.

Alina Şerban este istoric de artă şi curator. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti, având o diplomă în istoria şi teoria artei şi un Master în Arte Vizuale (2005), ambele de la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti. Este co-fondator şi director adjunct al Centrului de Introspecţie Vizuală, Bucureşti (www.pplus4.ro) şi a fost curator, în 2009, al Pavilionului românesc de la cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de la Veneţia. În 2008 a fost unul dintre curatorii proiectului „Ars Telefonica“, Bucureşti şi al expoziţiilor Getei Brătescu şi Anei Lupaş. Alina Şerban este implicată în proiecte de cercetare, oferind prezentări teoretice şi prelegeri la diferite conferinţe internaţionale.

„Stopover ‒ Ways of Temporary Exchange“ este un proiect al fundaţiei ERSTE şi tranzit realizat în colaborare cu spaţiul frei_raum Q21 din MuseumsQuartier şi Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Relaţii Externe al Republicii Austria. Prezenţa artiştilor români la evenimentele din 7 octombrie, 17 octombrie şi 17 noiembrie are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Intrarea la evenimente este liberă. Mai multe informaţii despre program aici:

http://at.tranzit.org/en/news/0/2017-09-21/stopover---ways-of-temporary-exchange

www.erstestiftung.org/blog/stopover-ways-of-temporary-exchange/

www.mqw.at/en/program/c/programmdetail/stopover-ways-of-temporary-exchange-1/