Expoziția ‘Masterpieces of the Romanian Cultural Heritage’, în cadrul manifestării „Zilele Românilor din Roeselare”

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și Asociația ‘Românii din Roeselare vzw’, organizează„Zilele Românilor din Roeselare”, în perioada 1 – 2 octombrie, la Dienstencentrum Schiervelde, Roselare.


Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbată, 1 octombrie, în prezența doamnei Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, a membrilor ICR Bruxelles, a reprezentanților autorităților locale, a publicului, român și belgian.

Programul celor două zile cuprinde un concert de muzică populară și unul de muzică pop, prezentare de port popular, atelier de pictat linguri din lemn, șezătoarea „Povești cusute cu acul”.

ICR Bruxelles este prezent cu expoziția ‘Masterpieces of the Romanian Cultural Heritage’realizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), formată din 29 panouri + 1 panou de prezentare, cu dimensiunea de 200/70cm.

Expoziția prezintă prin fotografii o selecție a unor piese semnificative din patrimoniu MNIR, alese pentru a ilustra fiecare dintre epocile trecute, de la „Gânditorul” culturii Hamangia, dezgropat la sud-estul orașului Cernavodă, România, până la coroana de oțel a regilor României, de la Neolitic până la perioada interbelică - o circumnavigare a trecutului românesc. Sunt prezentate în expoziție piese aparținând culturilor neolitice sau din epoca bronzului și fierului de pe teritoriul României, precum și piese de patrimoniu aparținând civilizațiilor geto-dacă, romană, bizantină. Aproape jumătate dintre panouri sunt dedicate Evului Mediu românesc, precum și culturii românești moderne timpurii și moderne.Selecția este reprezentativă, nu numai cronologic sau geografic, ci și din punctul de vedere al categoriilor de obiecte de patrimoniu; se regăsesc astfel piese de ceramică, obiecte de cult sau bijuterii, manuscrise iluminate și articole de îmbrăcăminte, piese de mobilier și bijuterii ale Casei Regale.

Expoziţia‘Masterpieces of the Romanian Cultural Heritage’ constituie elementul de plus valoare al evenimentului „Zilele Românilor din Roselare”,vizitatorii având ocazia unei călătorii cuprinzătoare și unice prin culturile antice, documentate în cadrul spațiului românesc, văzut ca loc de convergență a multor civilizații majore pentru moștenirea culturală a Europei și a umanității. Piesele prezentate în expoziție pot fi caracterizate ca făcând parte, în același timp, din patrimoniul mondial, întrucât selecția de exponate scoate în evidență împletirea și influențarea reciprocă a civilizațiilor, sintezele care s-au născut în spațiul românesc.

"Firul roşu, călăuzitor este cel al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale specifice, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput în frământatul mileniu întunecat ca 'Ultima Frontieră a Romanităţii' (...) exerciţiu de înţelegere a unei civilizaţii actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european". (precizează MNIR).

Asociația ROMÂNII DIN ROESELARE a luat ființă în anul 2018 și se adresează comunității române din Roeselare, aprox. 5000 români, dar și din Flandra de Vest, aprox. 10 000 persoane. Prin toate activitățile pe care le realizează - activități de artă și tehnică tradițională, ateliere de creație, artizanat, de muzică și dansuri populare, cor de copii și adulți, cursuri de limba română pentru copiii comunității române, activități pentru timpul liber - “urmărește să unească comunitatea românească din Flandra de Vest, Roeselare și împrejurimi, să prezinte tradițiile și obiceiurile specifice culturii române comunității belgiene, să colaboreze cu instituțiile socio-culturale și de integrare din Flandra de Vest și Belgia în vederea unei mai bune comunicări și cunoașteri între comunitatea română și cea flamandă, dar și dezvoltarea unor relații reciproc benefice, schimburi culturale, educative, să colaboreze cu instituțiile atașate corpului diplomatic român în Belgia și să ofere suport comunității române prin toate mijlocele posibile, inclusiv medierea unor noi legături și activități.”

Acest proiect permite creşterea vizibilităţii și prestigiului ICR Bruxelles, realizarea de noi colaborări cu comunitățile românilor din Belgia, diversificarea publicului țintă în regiuni din Belgia cu importante comunități românești, continuarea procesului de familiarizare a publicului belgian/ flamand cu istoria României.