Expoziția "Așa este, dacă vi se pare" a artistei Gabriela Culic, vernisată la Institutul Cultural Român

Expoziția "Așa este, dacă vi se pare" realizată de Gabriela Culic va fi vernisată, marți, 19 martie 2019, de la ora 18.00,  în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), în prezența artistei, a curatorului Mălina Ionescu, a interpretei de jazz Maria Răducanu și a invitaților.

"Noul proiect expozițional al Gabrielei Culic – Așa este, dacă vi se pare- marchează o schimbare de atitudine care operează pe mai multe planuri. O nouă tematică coincide cu un nou raport între suprafață, materialitate, element grafic și o modificare la nivel profund a dinamicii dintre reprezentare și ambivalența/ plurivalența de sensuri ale motivului. Expoziția surprinde punctul de întâlnire dintre etape diferite din creația sa: seria expresiei gestuale abstracte, seriile dedicate zborurilor (aripilor), se întâlnesc cu noua serie - începutul unei alte etape în creația sa- în care artista, redefinindu-se pe sine, intră într-un nou tip de dialog cu privitorul – mai puțin direct, dar în același timp mai deschis și mai participativ", afirmă curatorul expoziției Mălina Ionescu.

Laitmotivul expoziției este lupul, iar titlul este inspirat de numele unei piese de teatru, "Așa e, (dacă vi se pare)", scrisă de celebrul dramaturg italian Luigi Pirandello, " De ce am ales lupul ca laitmotiv al expoziției multimedia Așa este, daca vi se pare? În acest timp al globalizarii, al cuceririi și mutațiilor in spatiu, se simte tot mai acut senzația de goană, anularea timpului personal, noi forme de aviditate, noi forme de agresiune. Se spune că în om există doi lupi, unul alb și altul negru. Unul e în fata, altul e în umbra , dupa colț. Unul e hrănit mai bine, altul e mai slab, depinde de intenția noastra, a fiecaruia. Realitatea fiecăruia se cladește pe o percepție individuală, subiectivă, ca în lucrarea "Oglindire" cu multiple sensuri, deformări, ce constituie cheia expoziției. Asa este, daca vi se pare” este un titlu care vorbelte de puterea intuiției și în final de puterea alegerii", declară artista Gabriela Culic.


Gabriela Culic este licențiată a Universității Naționale de Artă București,  secția Pictura, în 2003. I-a avut profesori pe Tudor Nicolau, Petru Lucaci, Teodor Moraru. A avut numeroase expoziții personale în țară și în străinătate. Printre cele mai importante se numără cele vernisate  la ICR București, ICR Viena, ICR Berlin, Muzeul Cotroceni, Palatul Cantacuzino, Muzeul Național de Artă din Republica Moldova, Muzeul Kaisersteinbruch Viena, Galeria Kunst Klinger Contemporary Viena, MACSB.  Printre cele mai importante distincții obtinuțe de artistă  sunt Premiul Muzeului National de Arta al Moldovei în 2017 în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură, Trofeul Muzeului Național de Artă al Moldovei Artmuseum la Bienala Internațională de Pictură 2015, Premiul Saloanele Moldovei de la Muzeul de Artă din Bacău 2018. Are lucrări în colectii particulare din România, SUA, Canada, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franța.