Evenimente culturale românești dedicate Fraților Manakia la Bitola

Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Programe pentru Comunități Românești din cadrul Direcției Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Românești, organizează la Europe House Bitola (Rep. Macedonia de Nord), luni, 23 septembrie 2024, începând cu ora 18.00, o serie de evenimente culturale dedicate Fraților Manakia.

În deschiderea evenimentelor, organizate în parteneriat cu Ambasada României în Republica Macedonia de Nord și Europe House Bitola, va lua cuvântul ES Adela Monica Axinte, ambasadorul României la Skopie.

Evenimentele vor debuta cu prelegerea susținută de conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin în deschiderea expoziției fotografice „În Balcani, dincolo de ieri. Pași antropologici pe urmele unor fotografii ale Fraților Manakia de la începutul anilor 1900”.

Expoziția prezintă fotografii realizate la începutul secolului trecut de Frații Manakia în paralel cu fotografii ale acelorași locuri realizate în ultimii ani de conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin, care în cadrul prelegeriise va axa pe povestea fotografiilor de acum un secol și pe cercetarea făcută pe urmele Fraților Manakia pentru a fotografia aceleași locuri ca aceștia la 100 de ani distanță.

În final, Ansamblul Imago Mundi va susține un concert în cadrul căruia va interpreta piesele de pe albumul „DANSate” (2022), care au ca punct de plecare impresionanta colecție de muzică românească culeasăde compozitorul și etnomuzicologul Béla Bartók în aceeași perioadă în care Frații Manakia fotografiau locuri și tradiții din Balcani.

Ansamblul Imago Mundi se concentrează asupra muzicii vechi și tradiționale românești, cercetând creativ un repertoriu rar abordat în muzica contemporană, prin proiecte muzicale dedicate personalităților de marcă ale culturii române și universale: Dimitrie Cantemir, George Enescu, Constantin Brâncuși, Erik Satie, Béla Bartók. Temele muzicale sunt puse în valoare de ansamblul Imago Mundi prin dialogul instrumentelor vechi specifice spațiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel).

Frații Milton (1882- 1964) şi Yanaki Manakia (1878- 1954) au fost pionieri aromâni ai fotografiei şi cinematografiei din Balcani la începutul secolului XX. Și-au deschis primul studio fotografic în 1898, la Ioannina (azi în Grecia), și au deschis primul cinematograf la Bitola (azi în Rep. Macedonia de Nord), la început în aer liber (1921), apoi acoperit (1923). Cei doi frați au fost fotografi ai curților regale române, sârbe și otomane, cu o activitate de 65, respectiv 41 de ani, dar mai ales autori ai unei opere fotografice incomparabile din care s-au păstrat peste 18.000 de fotografii realizate în 125 de localități din Balcani. Multe din aceste fotografii au o deosebită valoare etnografică pentru nu mai puțin de nouă etnii balcanice, valoare recunoscută și în epocă prin cele două medalii de aur și una de argint obținute cu ocazia Expoziției de la București din 1906 sau prin includerea lor în „Images d`ethnographie roumaine, dacoroumaine et aroumaine” (1928-1934) a lui Tache Papahagi şi în alte lucrări științifice. În 1905 au filmat primele înregistrări pe peliculă din Balcani. Activitatea lor cinematografică s-a materializat între 1905-1912 într-o serie de filme documentare considerate printre primele filme etnografice din lume, în care au surprins aspecte ale vieții din Bitola, dansuri populare, ritualuri religioase, nunți, înmormântări. Aceste filme le-au consfințit statutul de primii cineaști din Balcani. Majoritatea acestor filme au titluri și inserturi românești iar frații Manakia au fost sprijiniți în activitatea lor cinematografică de către Regele Carol I.

Evenimentele sunt organizate în continuarea proiectului „Legături culturale România –Rep. Macedonia de Nord: muzică aromânească și Frații Manakia”, organizat anul trecut de Institutul Cultural Român la Bitola și care a fost foarte bine primit de public.