În perioada 7 – 10 mai 2014, la Alicante și Castellon de la Plana, în Spania, cu ocazia Zilei Europei, s-a desfășurat seria de evenimente „Europa dintre noi“, o inițiativă a Institutului Cultural Român derulată cu sprijinul Consulatului României din Comunitatea Valenciană, Asociației ARIPI, Universității din Alicante (UA), Universității Jaume I din Castellón (UJI) și a Parohiei Ortodoxe din Castellón.
Programul a cuprins evenimente culturale destinate atât numeroasei comunități românești din Spania, cât și populației gazdă.
În Alicante, pe 7 mai 2014, la Universidad de Alicante Centro „Mario Benedetti“ (Facultad de Letras) a avut loc lansarea cărţii de poezie Jazzografías para domar a las saxofonistas / Jazografii pentru îmblânzit saxofoniste de Virgil Mihaiu (Editura El Genio Maligno), urmată de o lectură bilingvă de versuri. Alături de Virgil Mihaiu, autorul cărţii, jazzolog şi profesor al Academiei „G. Dima“ din Cluj, au participat la eveniment prof. Cătălina Iliescu, traducătoare, , iar lectura a fost acompaniată de Corneliu Stroe şi Liviu Marculescu, cu ritmuri de jazz balcanic avangardist la darbouka, trombon şi duduk.
Ziua a continuat la Centrul Las Cigarreras, La Caja Negra din Alicante, unde Corneliu Stroe & Balcanamera Band au susținut un concert de etnojazz cu rădăcini folclorice româneşti.
În Castellon de la Plana a fost inaugurată Biblioteca de carte românească și a avut loc un concert al trupei Balcanamera. La inaugurarea bibliotecii au participat reprezentanți ai comunității românești, dar și numeroase personalități spaniole: E.S. Consulul României în Comunitatea Valenciană, Dl. Cătălin Mardare, rectorul Universității Jaume I din Castellon, Vicent Climent, Wenceslao Rambla, prorector pentru Cultură, UJI, Dora Sales, director al Instituto Universitario de Investigación Feminista y de Género “Purificación Escribano”, UJI, Editura Onada, Cătălina Iliescu, profesor UA, Carolina Martínez Báez-Otermín, violonistă, reprezentanți ai Guardiei Civil din Provincia Castellon, numeroși alți oameni de cultură români și spanioli.
Biblioteca a fost prezentată de Parohul Bisericii Ortodoxe din Castellón, Pr. Nicolae Ioniţă și de E.S. Consulul României în Comunitatea Valenciană, Dl. Cătălin Mardare, iar inaugurarea oficială a Bibliotecii a fost făcută de Pr.Nicolae Ioniță și Alexandra Cârstea, expert ICR, împreună cu rectorul Universității Jaume I din Castellon, Vicent Climent.
Volumele oferite cu titlu gratuit vor contribui la păstrarea identității comunității românești. Demersului Institutului Cultural Român i s-a alăturat și Editura Litera care a oferit volume de basme și povești pentru copii.
Evenimentul a beneficiat și de un recital de muzică clasică spaniolă şi românească susţinut de Cvartetul de corzi Mare Nostrum, condus de Carolina Martínez Baez-Otermín, concert maestro al Orchestrei Filarmonice a Universităţii Alicante.
Cu ocazia inaugurării Bibliotecii de carte românească din Castellon de la Plana, a fost lansat și volumul A puertas entreabiertas/Cu uşile întredeschise de Gilda Vâlcan.
La finalul evenimentului a avut loc și un intermezzo artistic al elevilor de la Şcoala de română sub îndrumarea învăţătoarei Mihaela Baleanu.
Seara a continuat cu concertul extraordinar susținut de trupa Balcanamera, la Pérgola Parque Ribalta, Castellón.
Trupa Balcanamera a oferit atât în Alicante, cât și în Castellon două momente muzicale deosebite fiind foarte bine primită de publicul român și spaniol. La proiectul muzical inițiat de bateristul si percuționistul de jazz & blues Corneliu Stroe în anul 2010 au colaborat muzicieni de marcă din jazz-ul românesc și internațional. Ambele concerte au fost prezentate de prof.univ. Virgil Mihaiu.