Joi 30 septembrie la orele 19,00 va avea loc la Accademia di Romania din Roma concertul "Confluenze – Chopin 2010" al pianistului Nicolae Dumitru. Dedicat marelui compozitor polonez cu ocazia bicentenarului naşterii, concertul "Confluenze - Chopin 2010" doreşte să ofere publicului roman o seară de neuitat în compania muzicii şi o minunată ilustrare a confluenţelor dintre muzica maestrului Chopin, cea a compozitorului şi pianistului Franz Liszt şi a pianistului şi compozitorului Carol Mikuli. Acesta din urmă (1823 – 1897) a fost elevul credincios al lui Chopin şi este cunoscut şi astăzi ca fiind primul care a redactat opera completă a marelui său maestru. Ceea ce se ştie mai putin este că Mikuli era român originar din Bucovina, pasionat culegător de folclor românesc. "Doina" şi "Hora în Moldova" semnate de Mikuli şi propuse în program sunt mici bijuterii pianistice care probează şi talentul său componistic. Alături de capodopere din diferitele perioade de creaţie ale lui Chopin, pianistul Nicolae Dumitru va mai executa un ciclu rar prezent pe scenele de concert: cele Şase lieduri poloneze de Chopin in transcriptia lui Franz Liszt.
Pianistul Nicolae Dumitru (născut la Bucureşti în 1968) a debutat pe scena Atheneului Român în 1987 şi şi-a absolvit studiile pianistice în 1988 la Academia Rusă de Muzica "Gnessin", la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov. Sub îndrumarea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001. În toţi aceşti ani petrecuţi la şcoala moscovită, dascălul şi arhitectul evoluţiei sale artistice a fost profesorul Emmanuel Monaszon. Nicolae Dumitru a susţinut concerte la Bucureşti (Filarmonica "George Enescu" şi Orchestra Naţională Radio), Moscova (Filarmonica Academică de Stat), Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod, Chişinău, Stokholm, Viena, Baden am Wien, Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta şi Veneţia. Din septembrie 2004 este profesor la Liceul de Muzică "George Enescu" din Bucureşti.
În cadrul Anului aniversar Frédéric Chopin 2010 a fost invitat la festivalul „Palatele Sankt – Petersburgului", Capela Academică de Stat din Sankt –Petersburg şi la Galeria Armelor din Kremlin (Moscova). De asemenea a fost invitat în cadrul festivalului „Noptile pianistice de la Chişinău" şi să susţină un recital şi un master-class la Académie d'été d'Aix-en-Provence în Franţa.
Muzica lui Chopin face parte din „repertoriul de suflet" al pianistului Nicolae Dumitru, astfel că interpretările sale sunt de mult timp apreciate de public şi în literatura de specialitate:
"Chopin s-a dovedit a fi cea mai reuşită parte a recitalului. În interpretarea sa foarte sinceră şi profundă s-a simţit nu numai o trăire rafinată a lui Chopin, dar şi posibilităţile ieşite din comun ale pianistului." Literaturnaya Gazeta (Moscova)
În programul concertului:
Carol Mikuli – Doina, Hora în Moldova Franz Liszt – Şase lieduri poloneze de Fr. Chopin: "Dorirea domniţei", "Primăvara", "Inelul", "Baccanala", "Nocturna – Iubirea mea", "Ursitul" Fr. Chopin – Variaţiuni pe tema "Là ci darem la mano" din "Don Giovanni" de Mozart Fr. Chopin – Andante spianato şi Marea Poloneză op.22, Balada I, Balada IV