- 13 November 2018
- Etichete Icr stockholm Constantin I. karadja
În seria evenimentelor dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, marți, 13 noiembrie 2018, va avea loc la Stockholm, conferinţa „Constantin I. Karadja: A Rescuer of Jews during the Holocaust. A Swedish-Romanian Contribution” și vernisajul expoziției foto-documentare: „Diplomaţia românească şi chestiunea evreiască. Documente diplomatice (1938-1945)”.
Evenimentul, organizat de Ambasada României în Regatul Suediei, Institutul Cultural Român Stockholm și Organizația Comunităţii Evreieşti din Suedia, este dedicat promovării memoriei diplomatului român Constantin I. Karadja, ale cărui acțiuni au contribuit la salvarea a mii de persoane de origine evreiască de la deportare și exterminare în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În semn de recunoaștere a faptelor sale eroice, în 2005” Constantin Karadja a primit postum titlul de „Drept între Popoare” din partea Institutului pentru Memoria Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.
Manifestarea este și o ocazie de a evidenția legăturile româno-suedeze timpurii, Constantin Karadja având descendență suedeză pe linie maternă.
Documentele publicate în cadrul expoziției vernisată cu acest prilej, valorifică segmentul de corespondenţă consulară din arhiva diplomatică a MAE şi oferă informaţii inedite din perspectiva istoriei diplomaţiei româneşti şi a istoriei contemporane, în sens mai larg. Aceasta prezintă documente și concluzii din cercetarea arhivistică care atestă contribuția semnificativă a lui Constantin I. Karadja în timpul Holocaustului.
Evenimentul, care va fi deschis de către ambasadorul României în Suedia și directorul ICR Stockholm, va beneficia de participarea unor experți români și suedezi: Ottmar Trașcă, istoric și Stelian Obiziuc, istoric și diplomat, autori ai volumului Diplomați români în slujba vieții. Constantin I. Karadja și salvarea evreilor români din Europa în timpul celui de-al treilea Reich (1932-1944; Ileana Stănculescu, cercetător istoric, Svante Weyler, președintele Comitetului Suedez împotriva Antisemitismului (SKMA) și Joakim Langer, jurnalist suedez și autor al unei cărții despre Constantin Karadja.
Informații suplimentare
Constantin I. Karadja (1889-1950) a fost diplomat, jurist, istoric, bibliograf și cercetător, membru onorific al Academiei Române. Acesta descinde dintr-o familie princiară, fiu al prințului Jean Karadja Pașa (1835–1894), ministru plenipotențiar, diplomat în Imperiului Otoman și al doamnei Mary-Louise Smith, alias prințesa Mary Karadja (1868–1943), fiica senatorului și industriașului suedez, comandorul L.O. Smith. În cadrul serviciului diplomatic a reprezentat România în mai multe misiuni diplomatice în calitate de consul la Budapesta (1921–1922), consul general la Stockholm (1928–1930) și Berlin (1932–1941), cât și director al Direcției Afaceri Consulare între 1941 și 1944.
Sursa foto: wikipedia - Coats of arms Caradja