Concertul de muzică camerală „Călătorie muzicală: de la rădăcini, spre lume” la Filarmonica din Sofia cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale și Ambasada României în Republica Bulgaria organizează la Sofia un concert de muzică camerală intitulat „Călătorie muzicală: De la rădăcini, spre lume”, care va fi susținut de cvartetul Careul de Ași. Concertul va avea loc în data de 12 octombrie 2024, de la ora 18.00, la Filarmonica Sofia, una dintre instituțiile de vârf din viața muzicală a Bulgariei și, totodată, instituție-partener în acest proiect.

Concertul va fi susținut în prezența unui public format din membri ai corpului diplomatic acreditat în Bulgaria, oficialități locale, reprezentați ai mediului cultural și ai celui universitar, cât și din iubitori de muzică clasică din capitala bulgară.

Programul concertului include următoarele piese:
• Bela Bartók-Șase dansuri românești pentru vioară și pian;
• George Enescu-Balada pentru vioară și pian;
• Dimitri Șostakovici-Cinci piese pentru două viori și pian;
• Felicia Donceanu-Coline albastre pentru vioară,clarinet și pian;
• Astor Piazzolla-Cinci tangouri pentru doua viori,clarinet și pian;
• Felicia Donceanu-Carée de Ași-pentru vioară,violă,clarinet și pian;
• Ciprian Porumbescu-Balada pentru vioară și pian;
• Suită din folclorul românesc în aranjament pentru două viori,taragot și pian.

Membrii cvartetului Careul de Ași sunt apreciați ca muzicieni-instrumentiști de valoare, recunoscuți în țară și în străinătate. Aceștia și-au demonstrat virtuozitatea în numeroase recitaluri, dar și concerte, începând cu 1994 în format de Trio Mozaiccu Oana Spânu-Vișenescu (vioară, violă), Emil Visenescu (clarinet, taragot, saxofon) și Diana Spânu (pian, percuție), la care, în acest nou proiect, care este cvartetul se alătură Lucian Gabriel Dănilă (vioară).

Careul de Ași s-a născut din dorința de a experimenta combinații timbrale mai puțin convenționale în muzica de cameră, care să devină cheia accesării unui repertoriu inedit și mai puțin prezent pe afișele recitalurilor camerale. Muzicienii cvartetului abordează un repertoriu complex, acoperind cu versatilitate creații cuprinse între preclasicism și muzica de avangardă, anumite lucrări fiindu-i dedicate, în urma emulatelor colaborări artistice cu nume importante ale componisticii românești, cum este Felicia Donceanu, considerată de membrii formației ca fiind părintele spiritual al cvartetului, Theodor Grigoriu, Vasile Timiș,Doina Rotaru,Carmen Petra Basacopol, Șerban Nichifor, Doru Popovici sau Mihaela Vosganian.

Având în palmares participări la festivaluri de prestigiu precum cum sunt Festivalurile Meridian și SIMN, Festivalul „George Enescu” și „Orpheus Prijs” , înregistrări speciale radio și pe discuri editate în țară, formația devine astfel și un promotor valoros și constant al creației camerale românești.

Cei patru muzicieni ai Careului de Ași își propun ca toate și fiecare apariție în parte să fie una specială, cu o tematică atent aleasă, urmărind fuziunea dintre arte și dezvoltând multiple extensii către teatrul instrumental.

Pornind de la o tradiție formată pe parcursul a 30 de ani, actualul cvartet se profilează ca un reper solid si apreciat în viața muzicală camerală din România.

Muziciana Oana Spânu-Vișenescu este absolventă a Universității Naționale de Muzică București, a urmat studii de master cu specializarea „Muzică de cameră” la clasa Prof. Univ. Dr. Șerban-Dimitrie Soreanu. Între anii 2000-2002, a urmat cursurile de Master la Conservatorul din Neuchâtel (Elveția), sub îndrumarea violonistei Denitsa Kazakova și tot acolo a urmat cursurile de violă ale violistului Jan Dobrzlewisky. A urmat cursuri de măiestrie la Semmering (Austria) cu violonista Nora Grumlikova, la Brașov și Gubbio (Italia) cu violonistul Șerban Lupu. Laureată a numeroase concursuri de vioară și de muzică de cameră, naționale și internaționale, Oana Spânu-Vișenescu este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică București, catedra de „Muzică de cameră” și artist instrumentist – vioară și violă al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu București.

Oana Spânu-Vișenescu este membră a cvartetului Arioso cu care a susținut numeroase concerte atât în țară, cât și în străinătate, de peste 17 ani. Fondatoare și membră a formației camerale Trio Mozaic, compusă din Oana Spânu-Vișenescu (vioară/violă), Emil Vișenescu (clarinet) și Diana Spânu-Dănilă (pian), a suținut cu acest ansamblu numeroase concerte în București, Iași, Tulcea, Baia-Mare, Piatra Neamț, precum și în Franța (1996), Belgia (1997) și Elveția (2004 și 2009). În calitate de solistă, a susținut concerte alături de orchestrele simfonice din Satu Mare, Timișoara, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Bacău și orchestra Sinfonia București.

În anii 2014 și 2015, a fost invitată ca profesor la cursurile de măiestrie specialitatea „Muzică de cameră” în cadrul cursurilor internaționale ale Academiei Icon Arts. În 2016 a lansat cartea cu titlul „Vioara în peisajul cameral modern”.

Clarinetistul Emil Vişenescu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și a urmat studiile de masterat în Elveţia, în cadrul Hochschule für Musik und Theater din Berna-Biel, avându-l ca profesor de clarinet pe Ernesto Molinari.

În anul 2010, şi-a încheiat studiile universitare de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, urmând ca în 2014 să devină Profesor Doctor Asociat al aceleiaşi instituţii. Între anii 1992 şi 1997 a participat la diverse cursuri de măiestrie, având îndrumători pe: Stephan Korody-Kreuzer, Joszef Balogh, Aurelian Octav Popa, Karl Leister, Walter Boeykens.

Emil Vişenescu este laureat al concursurilor internaționale de clarinet Aurelian Octav Popa (1994), Jeunesses Musicales (1996), Martha Moser Award-Biel (2000) şi Tschumi-Preis Musik din Berna (2002).

Începând din anul 1993, Emil Vişenescu este clarinetist în orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, membru fondator al trioului Mozaic, membru al ansamblului Profil Simfonietta şi membru al orchestrei de cameră Virtuozii, Bucureşti.

Emil Vişenescu a fost invitat în mod constant ca profesor îndrumător la diferite cursuri de măiestrie din România, precum şi ca membru în juriile concursurilor „Jeunesses Musicales”, „Marțian Negrea” şi „Gheorghe Dima”. Subliniem, totodată, că muzicianul a susținut ore de măiestrie în cadrul ediției din acest an a Concursului internațional „Sava Dimitrov” pentru tineri clarinetiști, care se desfășoară anual în Bulgaria.

Pianista Diana Spânu este profesor al Colegiului National de Muzica „George Enescu” și al Universității de Muzică Pitești, deține numeroase premii naționale și internaționale la concursuri de pian, de muzică de cameră sau în muzicologie, având, în decursul carierei de muzician, o vastă experiență de pianist și ca maestru corepetitor (pentru Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii “Moldova”- Iași, pentru soliștii Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” – București).

Este membră a formației Trio Mozaic, alături de care a susținut concerte în țară și străinătate, multe în primă audiție și de mare succes la public. Ca pianistă – solo, acompaniind diferiți instrumentiști sau cu formația Trio Mozaic – Diana Spânu a susținut turnee în Republica Moldova, Polonia, Italia, Germania, Elveția și România (Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Baia Mare, Sinaia, Bușteni), realizând și numeroase înregistrări. Printre înregistrările realizate se află discul „Tineri laureați la concursurile internaționale”, discul compact „Muzica de camera” de Felicia Donceanu, înregistrări radio cu „Trio Mozaic” și violonistul Lucian Gabriel Dănilă, emisiuni la Radio România și Televiziunea Română.

Printre realizările de excepție ale doamnei Diana Spânu se numără concerte cu orchestra sub bagheta dirijorilor Ion Baciu (România) și Aldo Brizzi (Italia), spectacole și recitaluri alături de soliștii Felicia Filip, Elena Mosuc, Florin Diaconescu și împreună cu actorii Ion Caramitru și Leopoldina Bălănuță, recitaluri alături de Prof. Univ. Dr. Anne-Marie Condacse (SUA), Daniel Magdal (prim-solist la Opera Națională București) și multe alte personalități ale muzicii naționale și internaționale.

Solist instrumentist, șef de partidă vioara a doua în Orchestra de Cameră Radio, violonistul Lucian-Gabriel Dănilăare o bogată activitate ca solist concertist și ca membru în diferite ansambluri de muzică de cameră. Din anul 2003 este vioara întâi a Cvartetului Arioso.

Lucian-Gabriel Dănilă s-a format la școala violonistică ieșeană fiind absolvent al Colegiului de arte „Octav Băncilă”, și-a continuat pregătirea profesională la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de vioară a Conf. Univ. Dr. Ladislau Csendes și la clasa de muzică de cameră a Prof. Univ. Dr. Șerban Dimitrie Soreanu. Pentru șlefuirea sa artistică, a urmat și cursuri de măiestrie cu profesorii Octavian Rațiu, Eugen Sârbu, Wolfgang Marschner și Wolfgang Laufer (membru al Cvartetului „Fine Arts” – S.U.A.).

A obținut numeroase premii la concursuri naționale (Baia-Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Timișoara, Suceava) și internaționale. Atât ca solist, cât și ca membru în cvartet sau în ansambluri orchestrale, Lucian Gabriel Dănilă a realizat numeroase turnee de concerte în Franța, Germania, Italia, Spania, Grecia, Japonia, Coreea de Sud, Liban.