Ambasada României în Angola și Institutul Cultural Român organizează în perioada 1- 6 mai o serie de evenimente susținute de maestrul Nicolae Voiculeț și Alexandra Ciubotaru. Astfel, în data de 3 mai celebrul naist va susține un concert la Luanda, la Palacio de Ferro, unde va interpreta doine din Transilvania, Banat și Bihor, cântece de leagăn, cântece de dor și jale, “Ciocârlia”, “Călușul”, “Ciuleandra”, “Cine iubește și lasă”, “Suite de nuntă”, “Suite din Moldova, Maramureș, Transilvania, Oltenia și Muntenia”, Imnul național al României și “Odă bucuriei”. În data de 2 mai, de la ora 12.30 artistul va susține un masterclass cu studenții Conservatorului din Luanda pentru inițiere în tainele naiului.
Turneul artistului continuă la Havana, unde Ambasada României în Cuba și Institutul Cultural Român organizează în data de 8 mai, de la ora 18.30, un concert la Basilica San Francisco de Asis și un atelier cu studenții la Universitatea de Arte în data de 10 mai.
Evenimentele sunt organizate pentru marcarea aniversării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei, dar și pentru celebrarea Zilei Europei.
Nicolae Voiculeț, virtuoz al naiului, dirijor, coordonator muzical și producător, promovează imaginea României în lume de peste 25 de ani, la un nivel înalt de exprimare artistică, fiind desemnat Ambasador al Culturii și Turismului Românesc. Artistul a concertat în fața a peste 65 de lideri de stat și capete încoronate, participând și la sute de concerte cu scop umanitar, și a fost decorat de președintele României cu „Meritul cultural al României în grad de cavaler”, în anul 2006. A obținut Premiul Internațional pentru Cariera Muzicală decernat de A.E.R.E.C. la Roma/Italia și este primul artist român care a primit din partea U.N.E.S.C.O. „Darul Mărului” – un simbol al speranței, generozității și al unității în diversitate. Este inițiatorul mai multor turnee naționale și internaționale, precum: „Centenarul Maria Tănase”, „Sunet pentru suflet", „România din inima mea. România în sunete, România în muzica lumii", D.O.R. (Dumnezeu Ocrotește România), „100 de sate cu însemnătate – Eroii vin de la sate”.