Marţi, 26 mai 2009, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) are loc un dublu eveniment: lansarea volumului Cel ce se pedepseşte singur: Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta şi România în anii '80-'90 şi – în seria de Arte Marţiale – „Arta-n doi. Mona Vătămanu şi Florin Tudor".
„Arta-n doi. Mona Vătămanu şi Florin Tudor" este tema lunii la Arte Marţiale. Punctul central de interes va fi aspectul microsocial al artei contemporane, constituirea grupurilor, a reţelelor şi a cuplurilor, a diferitelor formule de asociere dintre artişti. Lumea artistică s-a coagulat, treptat, într-o pătură socială cu comportamentele, cu idealurile şi cu strategiile proprii. Constituirea, în interiorul ei, a unor cupluri de artişti cu idealuri şi soluţii comune este un fenomen notabil. Împreună cu invitaţii, publicul se va întreba ce şi cât aduce cuplul artei şi, de ce nu, ce şi cât aduce arta cuplului, dacă modelul artistului boem ori acela al artistului profesionist se împacă cu modelul casnic.
Volumul Cel ce se pedepseşte singur: Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu. Arta şi România în anii '80-'90, coordonat de Erwin Kessler, apare în conexiune cu expoziţia omonimă organizată de ICR la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Cele 334 de pagini sunt ilustrate cu peste 300 de reproduceri. În volum sunt cuprinse numeroase texte inedite scrise de cei trei artişti, fragmente de jurnal, facsimile, dar şi o amplă cronologie ilustrată a principalelor evenimente culturale, economice, sociale şi politice din perioada 1980-1990, alcătuită de Carola Chişiu. La douăzeci de ani de la căderea comunismului, expoziţia şi volumul reprezintă cea mai consistentă încercare de restituire a sensurilor unei perioade nevralgice din istoria noastră recentă – sfârşitului comunismul, începutului consumismului. Expoziţia va fi itinerată, pentru început, la Muzeul de Artă din Timişoara, în perioada 25 mai – 30 iunie a.c.