Ansamblul London Winds în premieră la Ateneul Român

Pot fi văzuți constant pe scenele de la Wigmore Hall, la Barbican Centre sau în programele BBC Proms, BBC Janáček Festival sau Radio France Ligeti Festival. Pe 18 octombrie îi putem vedea pentru prima dată la București, la Ateneul Român.
London Winds, ansamblul de suflători condus de clarinetistul Michael Collins, deschide Stagiunea Camerală ICR la Ateneu din această toamnă, marți, 18 octombrie, ora 19.00, cu un program în care se regăsesc compoziții românești sau de inspirație românească.
Béla Bartók – Dansuri româneşti (Sz 56 BB 68), arr. Gordon Davies Jean-Michel Damase – 17 Variaţiuni pentru cvintet de suflători Dan Dediu – Aurorae Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în Sib Major K454 Samuel Barber – Summer Music Farkas Ferenc – Cinci cântece vechi maghiare
În zilele de 18 și 19 octombrie, membrii ansamblului vor susține cursuri de măiestrie pentru studenții Universității Naționale de Muzică București.
London Winds
Succesul rapid şi lipsit de echivoc al ansamblului London Winds este datorat aliajului unic dintre spectaculoasa tehnică individuală, viziunea interpretativă profundă şi acea „joie de vivre", plenară bucurie de a trăi cu muzica, prin muzică şi pentru muzică. Înfiinţat în 1988 de clarinetistul britanic Michael Collins, London Winds este astăzi una dintre cele mai importante formaţii de gen din lume. Ansamblul concertează regulat pe cele mai prestigioase scene și este invitat constant al marilor festivaluri din Marea Britanie: BBC Proms, City of London, festivalurile din Edinburgh, Bath, Aldeburgh și Cheltenham.
În Europa, London Winds au concertat în Franţa, (la Festivalul Ligeti organizat de Radio France în Paris sau la Rencontres Musicales d'Evian), în Germania, Spania, Olanda, Italia şi în peninsula scandinavă, dar şi în Statele Unite (inclusiv la prestigiosul Newport Music Festival din Rhode Island), în Mexic, Insulele Bermude şi Canada.

Ansamblul colaborează permanent cu cele mai mari personalităţi ale vieţii muzicale precum Andreas Haefliger, Pascal Rogé, Chantal Juillet sau Mihail Pletnev şi a interpretat în premieră mondială creaţii ale unor compozitori ca John MCCabe sau Robin Holloway.

Înregistrările ansamblului acoperă o arie largă de epoci şi stiluri, de la Integrala creaţiilor pentru suflători de Mozart până la cea de György Ligeti, aceasta din urmă pentru casa de discuri Sony, înregistrare nominalizată pentru Grammy şi încununată cu Preis Der Deutschen Schallplattenkritik (Premiul de disc al Criticii germane). Printre alte lucrări înregistrate de London Winds se numără creaţii de Richard Strauss, Beethoven, Mozart şi Spohr pentru diverse case de discuri ca Hyperion, Decca sau Onyx.

Michael Collins – clarinet
Una dintre personalităţile marcante ale muzicii actuale, Michael Collins impresionează printr-o virtuozitate strălucitoare şi o profundă muzicalitate. La 16 ani clarinetistul câştiga Premiul I al concursului organizat de BBC şi la doar 22 de ani debuta la Carnegie Hall. De atunci, muzicianul a evoluat alături de numeroase şi prestigioase ansambluri ca London Philharmonia, BBC Symphony sau orchestrele din Philadelphia, Sydney, Birmingham, ale radiodifuziunilor britanice, nipone şi franceze sau Gewandhaus din Leipzig. În 2007, Michael Collins a fost desemnat „Instrumentistul anului" de către Societatea Regală britanică şi colaborează permanent cu mari şefi de orchestră ca Rattle, Dutoit, Sinopoli, Salonen, Slatkin sau Otaka. Numele său figurează pe numeroase discuri de succes lansate de casele Sony, Deutsche Grammophon sau Onyx.
Preocupat de lărgirea repertoriului pentru clarinet, Michael Collins a interpretat în premieră numeroase lucrări ca Gnarly Buttons de John Adams (alături de London Sinfonietta), Concertul pentru clarinet de Elliott Carter (în premieră în Marea Britanie şi Olanda), Ariel's Music de Brett Dean (alături de Deutsches Symphonie Orchester Berlin şi apoi BBC Symphony Orchestra) sau Riffs and Refrains de Mark-Anthony Turnage (împreună cu Residentie Orkest din Haga, Filarmonica Regală a Flandrei, Filarmonica din Helsinki şi din Londra şi Orchestra simfonică din Malmö), precum şi Ornamental Air de Elena Kats-Chernin (alături de North Carolina Symphony şi apoi Orchestra Suedeză de Cameră, City of London Sinfonia şi Tasmanian Symphony).

Michael Collins a concertat în întreaga lume, din Noua Zeelandă în Statele Unite şi din Australia până în Scandinavia, atât ca solist cât şi în ansambluri camerale ca London Winds sau alături de mari muzicieni ca Martha Argerich, Stephen Hough, Mihail Pletniov, Lars Vogt, Joshua Bell şi Steven Isserlis. L-aţi putut urmări cu câţiva ani în urmă chiar pe scena Ateneului Român interpretând Cvintetul cu clarinet de Brahms alături de Cvartetul Belcea, într-un eveniment organizat de Institutul Cultural Român.

Philippa Davies – flaut
„Un virtuoz de primă clasă" cu o „excepţională elocvenţă" şi „o velocitate tehnică aproape electrică". Iată cum este caracterizată una dintre cele mai importante flautiste ale momentului, Philippa Davies. Muziciana evoluează permanent ca solistă în compania unor ansambluri valoroase precum New Stockholm Chamber Orchestra, BBC Symphony, BBC Philharmonic şi BBC National Orchestra of Wales, English Chamber Orchestra, City of London Sinfonia şi London Mozart Players. Flautista interpretează muzică de cameră și alături de propiul grup, Philippa Davies & Friends, colaborând frecvent cu Ansamblurile Nash, Fires of London, Capricorn, Albion Ensemble sau cvartetul Arpege. Philippa Davies a înregistrat numeroase discuri pentru casele Hyperion şi EMI şi este permanent invitată la cele mai importante festivaluri, derulate pe cele mai strălucitoare podiumuri de concert ale lumii. În paralel, flautista susţine cursuri de măiestrie peste tot în lume, din China şi Brazilia până în Suedia şi Statele Unite. Philippa Davies este laureată a numeroase premii internaţionale ca Tagore Gold Medal Prize, Eve Kitsch Flute Prize şi Worshipful Company of Musicians Award și a obținut de asemenea premiile National Federation of Music Societies şi Mozart Memorial Prize.
Gareth Hulse - oboi
După studii la Universitatea Cambrige şi cursuri cu Janet Craxton şi celebrul Heinz Holliger Gareth Husle a devenit solist al orchestrelor Northern Sinfonia, English National Opera şi a London Philharmonic. Muzicianul abordează o largă paletă repertorială, de la Bach şi Vivaldi la Berio şi Lutoslawski, apărând frecvent ca solist sau în programe camerale, pe podiumul de concert sau în înregistrări de disc, radio sau de televiziune. De asemenea, Gareth Hulse a participat la numeroase turnee în compania ansamblurilor London Sinfonietta, London Winds şi Nash Ensemble şi a înregistrat mai multe albume pentru casele de discuri Sony, Decca şi Hyperion.
Nicholas Korth – corn
După studii la Musikhochschule din Freiburg, Germania şi Guildhall School of Music and Drama din Londra, Nicholas Korth a devenit membru al Orchestrei Filarmonicii din Oslo, sub conducerea lui Mariss Jansons, apoi solist al Royal Ballet Sinfonia, BBC Symphony şi English Sinfonia. Muzicianul evoluează permanent alături de ansamblurile London Mozart Players, St Martin in the Fields şi Chamber Orchestra of Europe, fiind invitat adesea să colaboreze cu English String Quartet şi London Brass. Nicholas Korth este și compozitor, iar creaţiile sale sunt frecvent interpretate de ansamblurile English Eurythmy Theatre, Jupiter Chamber Orchestra şi London Conchord.
Robin O'Neill – fagot
În ultimii ani, activitatea lui Robin O'Neill este dedicată dirijatului şi pedagogiei dirijatului, evoluând la pupitrul unor orcheste de excepţie precum London Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Johannesburg Philharmonic Orchestra, City of London Sinfonia, dar și orchestrele Guildhall School of Music, Royal Academy of Music și Royal College of Music, instituții muzicale londoneze la care predă dirijatul.

Robin O'Neill a colaborat cu mari muzicieni ca Mihail Pletniov, Boris Berezovsky, Mitsuko Uchida, Christoph Eschenbach, Pascal Roge, Stephen Kovacevich, Alexander Madzar, Pinchas Zuckerman, Salvatore Accardo, Isabelle Faust, Michael Collins, Alina Ibragimova dar şi cu actori de prestigiu ca Jeremy Irons, Julian Glover, Paul McGann şi Hugh Dancy. Muzicianul a înregistrat la Radiodifuziunile suedeză, niponă şi sudafricană şi a lansat două discuri la casa Hyperion. Alături de Andrew Steggall, Robin O'Neill conduce ansamblul de teatru muzical The Motion Group, formaţie alcătuită din artişti europeni şi irakieni, împreună cu care a susţinut umeroase spectacole atât în Irak cât şi în Marea Britanie. Robin O'Neill predă dirijatul la Royal College şi la Umbria International Summer Music Academy în Assisi, Italia.

Biletele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, tel. 021 315 68 75.
Preț: 30 lei, 25 lei, 20 lei

Stagiunea Camerală ICR la Ateneu este un program al Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu".
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București, British Council
Parteneri media: Zile și Nopți, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI, Cocor, Dilema Veche, Observator Cultural, Zeppelin, Igloo, Cocor, City Compass, Romania Business Insider.


flyer