- 13 July 2017 - 23 July 2017
- Etichete Festivalul de Film de la Ierusalim ICR Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv
Festivalul Internaţional de Film de la Ierusalim se va desfăşura în perioada 13 – 23 iulie 2017, la Cinemateca din Ierusalim.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv susține prezența filmului românesc de lungmetraj „Ana, mon amour” (2017, regia: Călin Peter Netzer) în competiția internațională a festivalului, precum și participarea criticului de film Mihai Chirilov în perioada 14 – 16 iulie 2017 la programul de evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul cinematografiei organizate în cadrul festivalului.
Ana, mon amour (2017, 127 minute, subtitrare în limbile engleză și ebraică)
Co-producție România - Franța - Germania
Duminică, 16.07.2017, ora 19:45, Cinemateca din Ierusalim
Joi, 20.07.2017, ora 16:15, Lev Smadar
Sâmbătă, 22.07.2017, ora 20:00, Cinemateca din Ierusalim
Bilete: 9377* sau online http://www.jff.org.il/en/movie/8151
Regia: Călin Peter Netzer
Distribuție: Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu
Trailer oficial: https://www.youtube.com/watch?v=315_92dJyrY
„Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită în încercarea de a o salva.
Filmul a fost distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun montaj la Berlinala 2017.
Mihai Chirilov este critic de film și directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania. A absolvit în 1994 Facultatea de Electronică din cadrul Institutului Politehnic București. În același an începe să publice recenzii despre filme în revista Dilema. Este angajat la proaspăt-înființata publicație lunară ProCinema, unde în scurt timp devine redactor-șef adjunct.
În 2002 – împreună cu regizorul Tudor Giurgiu – pune bazele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai bun festival de profil din România și unul dintre cele mai importante din estul Europei.
A înființat revista lunară de cultură alternativă Re:publik – singura publicație despre film, muzică & cultură urbană din România în perioada 2005-2008.
S-a ocupat de pagina de film a revistei Cosmopolitan și a colaborat la revistele HBO, Dilema veche, Observator cultural etc.
Începând din 2006 organizează – împreună cu ICR New York, Festivalul de film Tribeca și Festivalul Transilvania – festivalul anual de film românesc desfășurat la Tribeca Cinemas din New York. Este invitat în juriile unor festivaluri de film de prestigiu, cum ar fi cel de la Berlin, Chicago, Gotteborg, Hong Kong, Karlovy Vary, Moscova, San Francisco etc.
A susținut prelegeri despre filmul românesc la Barcelona, Londra, New York etc. și a curatoriat aproape toate edițiile “Zilelor filmului britanic” la București. A participat la expozițiile colective Anatopismes (Institutul Cultural Francez din București, 1996) și Bu York & Newcharest (Centrul Cultural Român din New York, 1999). A tradus romane de Chuck Palahniuk apărute la editura Polirom.
Festivalul Internaţional de Film de la Ierusalim aniversează anul acesta 33 de ani de activitate, prima ediţie având loc pe 17 mai 1984, la Cinemateca din Ierusalim. În cele 10 zile de festival sunt proiectate în medie 150-200 de filme în cadrul secţiunilor: Panorama (producţii internaţionale), Documentary Films, The Jewish Experience (filme care abordează subiecte precum identitatea evreiască sau istoria evreilor), Spirit of Freedom (filme despre liberate şi drepturile omului),Television Dramas, New Directors şi Israeli Film (premiere ale producţiilor israeliene).
Printre invitaţii de onoare ai Festivalului, de-a lungul anilor, se numără Warren Beaty, Marcello Mastroiani, Robert de Niro, Roberto Benigni, Jane Fonda, Michael Haneke, Claude Lelouch, Lucian Pintilie sau Roman Polanski.
Detalii suplimentare, programul întregului festival și bilete: http://www.jff.org.il/en