ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON - 4 iunie 1920 -104 ani de istorie și diplomație europeană

Cu ocazia marcării Zilei Tratatului de la Trianon, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a organizat, în data de 4 iunie 2024, începând cu orele 18.30, un eveniment de diplomație culturală dedicat importanței semnării Tratatului de la Trianon. Conacul Musurus Pașa din Istanbul, locul de desfășurare al evenimentului, a devenit, cu acest prilej, un spațiu de întâlnire și dialog istoric, științific intercultural, într-un context internațional.

Conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, istoric și decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea "Ovidius" din Constanța, a susținut, în prezența unui numeros public interesat de aprofundarea cunoștințelor despre relațiile istorico-diplomatice ale statului român, prelegerea științifică intitulată „Semnificația istorică a Tratatului de la Trianon“.

Emanuel Plopeanu este absolvent al Facultăţii de Istorie, Litere, Drept şi Teologie, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, specializarea Istorie (1998). În 2006 a finalizat studiile doctorale la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În perioada 2011-2013 a fost bursier postdoctoral în cadrul Institutului de Istorie „N.Iorga” al Academiei Române. Conferențiar universitar la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. Din 2012 este decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Principalele sale domenii de interes sunt: relațiile internaționale în Sud-Estul Europei în secolul XX, relațiile dintre România și Turcia în sec. XX. Printre publicațiile sale enumerăm: Politica Statelor Unite față de Turcia între anii 1943 și 1952, Iaşi, Institutul European, 2009, The Empire. Between Dispute and Nostalgia, Peter Lang, 2021 (co-editor); Dobrogea. Coordonate istorice și arheologice, Tulcea, Iaşi, Editura StudIS, 2016 (co-editor); A participat la editarea, împreună cu mai mulți autori, a unor volume de documente: România-Republica Turcia. Relații diplomatice, vol. I, 1923-1938, Bucureşti, Editura Cavallioti, 2011; Texte și documente privind istoria modernă a Românilor, vol. I (1774 – 1866), vol. II (1866 – 1918), Târgovişte, Editura Cetatea de Scaun, 2009. Este membru fondator al „Association for Intercultural Dialogue and Historical Studies - INTERMARIUM”.

Celebrarea Zilei Tratatului de la Trianon stabilită, prin Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020, la data de 4 iunie, a reprezentat o oportunitate extraordinară de conştientizare de către participanţii la evenimentul cultural a rolului cunoaşterii trecutului istoric, în spiritul valorilor democratice internaționale.