Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ambasada României în Republica Slovenia, organizează la Ljubljana, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, un recital de șansonete susținut de actrița Medeea Marinescu și acordeonistul Emy Drăgoi. Concertul va avea loc în data de 17 martie 2023, de la ora 18.00, pe scena prestigiosului Teatru Križanke, un reper arhitectural și cultural important al capitalei slovene, construit în incinta unei foste mănăstiri a Cavalerilor Teutoni datând din secolul al XIII-lea. La eveniment participă membri ai corpului diplomatic străin, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe sloven și reprezentanți guvernamentali, personalități din mediul cultural și universitar din Republica Slovenia, prieteni ai Francofoniei.
Intitulat ”Sous le ciel de Ljubljana”, recitalul evocă atmosfera culturală din perioada interbelică atât din Franța, cât și din România, mai ales din Bucureștiul interbelic, denumit ”Micul Paris”. Printre partenerii evenimentului se numără Agenția Națională de Presă Agerpres, care a pus la dispoziția ambasadei o valoroasă colecție de fotografii din Bucureștiul interbelic și Institutul Cultural Francez ”Charles Nodier” din Ljubljana, care s-a implicat în comunicarea evenimentului către publicul larg francofon din Slovenia.
Prin impactul său, concertul organizat constituie o ocazie importantă de a evidenția patrimoniul cultural și istoric al României, angajarea constantă în organizații multilaterale precum și dimensiunea identitară care decurge din afilierea la valorile Francofoniei.
Medeea Marinescu este o actriță română de teatru și film, absolventă a Academiei de Teatru și Film (1996), clasa profesor universitar Florin Zamfirescu. Medeea Marinescu a jucat în zeci de roluri în piese de teatru, dar şi în producţii cinematografice, prima apariție fiind la vârsta de 3 ani în filmul „Iarna bobocilor” (1977) al regizorului Mircea Moldovan, după care a urmat pelicula ”Maria Mirabela” (1981).
Din 1998 joacă pe scena Teatrului Național din București. A interpretat roluri ca Lucietta – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Eleni – „Eleni” de Kostas Asimakopoulos, Lidia Petrovna – „Nunta lui Krecinski” de Aleksandr Vasilievici Suhovo-Kobilin, Antonia – „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman, Aristizza Romanescu – „Mofturi la Union” după I.L. Caragiale, Irina – „Trei surori” de A.P. Cehov, Ziţa – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Katia Ezova – „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec, Marlene – „Dineu cu proşti” de Francis Veber, etc.
În ultimii ani a jucat în filmele: „Saltimbancii”, „Întoarcerea din iad”, „Zâmbet de soare”, „O zi prin Bucureşti”, „Km 36”, „Crăciun însângerat”, „Fii cu ochii pe fericire”, „Patul lui Procust”, „Domnişoara Christina și în filmele franceze „Une mère comme on n’en fait plus”, „Une femme piégée”, „Je vous trouve très beau”. Pentru rolul interpretat în acest din urmă film a fost nominalizată la premiul Lumière. De asemenea, în anul 2016, a fost distinsă de către Președintele Franței, domnul François Hollande, cu ”Ordinul Național de Merit” în grad de cavaler, pentru contribuția adusă la lupta împotriva schimbărilor climatice.
Emy Drăgoi este un acordeonist de jazz din România, născut într-o familie de acordeoniști. A studiat la Liceul de Artă din Ploiești, apoi pianul la Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris. După terminarea studiilor universitare, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. Discografia sa cuprinde albumele Accordeon Stiple, înregistrat împreună cu pianistul Antoine Hervier, Baladă pentru Claudia( 2004) și Etno-fonia (2008), lansat în 32 de țări și care prezintă influențe din țara sa de origine. A susținut sute de concerte pe câteva din cele mai importante scene din Europa, împreună cu artiști de talie internațională, precum Jean Luc Ponty, Didier Lockwood, David Reinhardt, Phillipe Lebel, Richard Galliano sau Marcel Azzola. A dus muzica lăutărească românească în turneu, în întreaga lume. În 2005 și 2006 a fost numit “Acordeonistul Anului”, la Paris.
Repertoriul lui Emy Dragoi cuprinde lucrări din folclorul romanesc și lăutaresc, jazz, vals-musette. Presa franceză l-a numit “un artist de o virtuozitate remarcabilă, dotat cu o inteligență muzicală excepțională”, iar criticii muzicali au spus că muzica lui îți “taie răsuflarea”.