Expoziţia "Ion Grigorescu: The Open Artist" poate fi văzută la Helsinki, până la 7 iulie, evenimentul fiind organizat cu sprijinul ICR Stockholm.
ICR Stockholm este partener al galeriei finlandeze Kohta în organizarea primei expoziţii personale a artistului român Ion Grigorescu, în Finlanda.
Expoziţia cuprinde aproximativ 100 de lucrări în diverse genuri şi tehnici, realizate de Ion Grigorescu între 1964 şi 2019, provenite din colecţia personală şi din câteva colecţii private din România.
Opera lui Ion Grigorescu este opera unui artist care a excelat în pictura clasică, desenul ca act investigativ, contestatar al regimului și sistemului comunist, critic al societății consumiste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice românești și europene. Opera sa artistică cuprinde lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video.
Opera lui Ion Grigorescu a rămas mult timp necunoscută, reputația sa traversând granițele României numai după 1990. În prezent este considerat un artist de excepție, iar operele sale, repere prețioase în peisajul artistic contemporan. Din 1967, Ion Grigorescu abordează teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul și mai ales omniprezența politicului. În timpul regimului comunist, artistul și-a desfășurat activitatea pe ascuns, autocenzurându-se.
Ion Grigorescu (n. 1945), personalitate a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, este unul dintre cei mai importanţi experimentalişti din cadrul artei contemporane româneşti. Şi-a început activitatea în anii 1970, creaţiile sale fiind lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, restaurare, fotografie, obiect, instalaţie, text, performance şi artă video.
Considerat un artist de excepţie, lucrările sale sunt repere esenţiale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziţii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu precum Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (1998), Documenta 12 (2007), Bienala de la Praga (2007), Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Bienala de la Berlin (2010), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) sau Bienala de la Veneţia din 1997 şi 2011.
Prin programele și evenimentele pe care le organizează, galeria Kohta și-a propus, încă de la deschidere, în noiembrie 2017, să reflecte în mod constant complexitatea și potențialul artelor vizuale contemporane. Kohta reunește artiști contemporani din Finlanda și din restul lumii în expoziții individuale și colective, având ca misiune prezentarea gândirii artistice în diversele ei forme.