În perioada 21-24 mai 2017 s-a desfășurat în Ucraina, la Odessa şi Ismail,
un turneu omagial dedicat lui Gavriil Musicescu, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la
nașterea marelui muzician român, organizat de Institutul
Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu
Consulatul General al României la Odessa.
Turneul a debutat, pe data de 22 mai, în Odessa, la Filarmonica Regională, cu un concert al Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța, dirijată de Arhidiaconul Iulian Dumitru. Evenimentul a reprezentat o premieră pentru această zonă și, în mod special, pentru orașul Odessa, important reper cultural și istoric.
În deschiderea concertului, au luat cuvântul Excelența sa, Consulul General al României la Odessa, domnul Emil Rapcea, împreună cu domnul Filip-Lucian Iorga, reprezentantul ICR și Arhimandritul Serafim, rectorul Seminarului Teologic din Odessa, cu blagoslovirea Preasfinţitului Agatanghel, Mitropolitul Odessei şi al Ismailului. Redăm un fragment din cuvântul reprezentantului ICR: „Suntem bucuroşi să putem prezenta, la Odessa, una dintre capitalele culturale ale Europei, Corala Armonia, unul dintre cele mai valoroase ansambluri corale din România, multipremiat pe plan internaţional. Prezenţa muzicii corale pe scena Filarmonicii din Odessa este menită să omagieze figura compozitorului şi dirijorului de cor Gavriil Musicescu, de la a cărui naştere se împlinesc, anul acesta, 170 de ani. Născut la Ismail, el aparţine culturii române, dar şi celei ucrainene. A fost unul dintre cei mai importanţi dirijori de cor din secolul al XIX-lea, compozitor, profesor şi creator de instituţii muzicale. Acolo unde geografia, istoria şi limba pot ridica bariere, cultura construieşte punţi. Şi mai cu seamă muzica. Întâlnirea noastră de astăzi are şansa de a duce mai departe modelul cultural de mare deschidere şi toleranţă reprezentat de Gavriil Musicescu, un muzician care şi-a dăruit arta mai multor spaţii şi mai multor tradiţii culturale. Rafinat cunoscător al tradiţiilor folclorice şi al muzicii tradiţionale a Europei orientale, el a devenit şi un specialist al tradiţiei corale occidentale. Şcolit în mediul religios creştin-ortodox, el s-a deschis şi către comorile muzicale ale altor tradiţii religioase şi către muzica laică. Absolvent al mai multor şcoli înalte, el nu şi-a părăsit originile şi nu a uitat de rădăcinile folclorice ale muzicii sale. Gavriil Musicescu a fost un creator nu doar de partituri, ci şi de şcoală, un profesor dedicat discipolilor pe care i-a format.”
Acest concert a marcat un moment important în relațiile culturale româno – ucrainene, precum și o deschidere a acestei zone pentru alte proiecte culturale româneşti. În ultimii ani, în această regiune au fost desfășurate o serie de proiecte comune, cu implicarea Consulatului General al României la Odessa. Succesul spectacolului din 22 mai atestă și importanţa moștenirii culturale comune, ca punte între cele două ţări. Comunitatea românească din regiunea Odessa a contribuit, prin personalități remarcabile precum Gavriil Musicescu, la dezvoltarea culturii române, precum și la îmbogăţirea patrimoniului cultural al Europei răsăritene.
La concert au participat membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Odessa şi peste 700 de spectatori, reprezentând diverse comunități entice şi profesionale din orașul Odessa. Mulți dintre ei, poate pentru prima dată, au fost parte a naşterii unor punți între diferite culturi, prin emoția creată de muzica şi de interpretarea de ţinută a Coralei „Armonia”, ce a cântat în mai multe limbi ale Europei.
În data de 23 mai, corala a susținut un concert și la Ismail, orașul natal al marelui muzician, în care se și află o stradă care-i poartă numele. În deschiderea spectacolului, au luat cuvântul, din partea Consulatului General al României la Odessa, doamna Consul Denisa Gabor, și domnul Vlad Costin Condrea, din partea Institutului Cultural Român. Organizatorii au mulțumit partenerilor pentru sprijinul în organizarea evenimentului, precum și orașului Ismail, care l-a oferit culturii româneşti şi universale pe Gavriil Musicescu. La spectacol au participat peste 200 de spectatori, printre care numeroși membri ai comunității românești din zonă. Publicul a fost puternic impresionat de cântece, a aplaudat în picioare şi a solicitat mai multe bisuri Coralei „Armonia”. La rândul lor impresionați, membrii coralei au adus, a doua zi, în semn de recunoștință, un omagiu memoriei lui Gavriil Musicescu, prin interpretarea unei cântări religioase în Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului” din Ismail, unde marele compozitor a activat ca dirijor de cor.