TRIUNFO - Expoziție personală a sculptorului Virgil Scripcariu la Mănăstirea Batalha cu sprijinul ICR Lisabona

ICR Lisabona sprijină expoziția TRIUNFO, expoziția personală a sculptorului Virgil Scripcariu. Aceasta se va desfășura în perioada 1 septembrie 2024 – 1 aprilie 2025, în spațiul sitului Mosteiro da Batalha. Vernisajul va avea loc duminică, 1 septembrie 2024, ora 17.30, cu participarea autorului, a oficialităților locale și a istoricului de artă Marta Jecu.


Artistul propune o explorare vizual semantică a veșnicei tensiuni dintre bine și rău, cu nuanțe ideatice subtile și personaje simbolice. Sculptura figurativă și instalația de obiect sunt mijloacele de expresie care generează mesaje clare și totodată deschise, profund poetice. Intrând în dialog abrupt cu istoria sitului, punând în lumină valori imuabile, chemând arhitectura să contextualizeze lucrările de sculptură, Virgil Scripcariu face o experiență artistică de maturitate, într-un spațiu consacrat și profund încărcat de spiritualitate.

Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice în anul 2003, la clasa maestrului Vasile Gorduz. Continuă cu studii post-universitare, aprofundând tema portretului în sculptură. Din 2004 participă la expoziții de grup în România și în străinătate, realizează expoziții personale și amplasează lucrări în spațiul public. Este un iubitor al sculpturii figurative, pe care o practică dezinvolt, dar crează și instalații de obiect cu mesaj ecologic, social, spiritual. Face parte din comunitatea România Tradițiilor Creative. În anul 2006 se stabilește cu familia, la Piscu, fost sat de olari în apropierea Bucureștiului. Împreună cu soția lui, Adriana, istoric de artă, pornește un proiect de cercetare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la Piscu. În anul 2021 se inaugurează Muzeu-Atelier Școala de la Piscu, un hub cultural dedicat ceramicii țărănești și tehnicilor tradiționale dar și artei contemporane. Inițiativa, coordonarea șantierului și conceptul expunerii îi aparțin lui Virgil Scripcariu (muzeu.piscu.ro). Locul este recunoscut la nivel european, primind Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea Educație, Formare, Meșteșug.

Mănăstirea Batalha (fosta mănăstire dominicană Santa Maria da Vitória) este un ansamblu monumental de factură gotică flamboyantă, considerat a fi cea mai semnificativă exemplificare a goticului portughez. Construită între 1387 şi 1563 pentru a celebra victoria regelui D. João I în bătălia de la Aljubarrota asupra regelui Castiliei (1385), mânăstirea este astăzi înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial (din 1983). Monumentul primeşte anual circa 500.000 de vizitatori.

De-a lungul timpului, Joaquim Ruivo („Amicus Romaniaeˮ 2018, decorat în 2023 cu ordinul „Meritul Culturalˮ în grad de Cavaler, conferit de Președintele României), în calitate de director al complexului muzeal Mănăstirea Batalha, a promovat intens cultura română. Amintim unele dintre cele mai importante colaborări între Ambasada României în Republica Portugheză, ICR Lisabona și Mănăstirea Batalha: concertul formației cameraleIulia, Ştefan & Marin Cazacu String Trio, în cadrul programului „Mari artiști români în marile catedrale ale Portugaliei“, dedicat Centenarului Marii Uniri, expoziția „Sacrificiu“ a sculptorului Mircea Roman; conferinţa „Coroana şi România Modernă“, susținută de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cu prilejul căreia a fost prezentată și expoziția „România Nobilă şi Regală“ a fotografului José Luis Jorge; expoziția „Principatele Române în perioada construirii Mânăstirii Batalha“, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României; expoziția Where are you?, a artistei plastice Florentina Voichi.

Parteneri: Mănăstirea Batalha (Mosteiro da Batalha), Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză, Asociația Galeria Artep (România)

Finanțator: Aurel Iancu (România)

1.09.2024-1.04.2025

Locație: Mănăstirea Batalha