- 30 September 2015
- Etichete Zgarie norii din shanghai
Aceasta este senzaţia pe care o lasă vizitatorilor „orașul de deasupra mării“. Aceasta este și impresia pe care i-a lăsat-o omului de televiziune Marina Almășan, care a scris o carte despre necunoscutele Shanghaiului, „Zgârie-norii din Shanghai“.
„Curiozitate jurnalistică. (…) Noi am crescut într-o perioadă în care China a fost prezentă în viața noastră. Eram încă din copilărie obișnuită cu sintagma „Made in China“ și am vrut să o descopăr. “- Marina Almășan, jurnalist
„Zgârie- norii din Shanghai“ este a doua carte despre cultura chineză pe care Marina Almășan o lansează. Anul trecut, după apariția volumului despre frumusețile Beijingului, reprezentanții Asociației de prietenie a Chinei au fost surpinși și profund impresionați de demersul jurnalistic al Marinei Almășan și i-au propus să scrie în continuare, de data aceasta despre Shanghai. Așa a apărut volumul „Zgârie-norii din Shanghai“. Pe tot parcursul călătoriei de unsprezece zile, fiul Marinei Almășan a fost colegul de drumeții, dar și foto-reporterul.
Cartea a fost lansată miercuri, 30 septembrie 2015, la sediul Institutului Cultural Român și nu reliefează o poveste despre clădirile impunătoare din Shanghai, ci este mai mult un jurnal de călătorie. Cititorii vor descoperi peisaje, oameni de excepție care au adus mândrie orașului, destinații turistice, totul într-un ton relaxat și degajat. Jurnalista a dorit să creeze întocmai atmosfera meleagurilor chineze, atmosferă care se regăsește și în interiorul coperților, așa că sala de spectacole a Institutului Cultural Român s-a transformat pentru câteva ore în orașul Shanghai, dar în miniatură.
„Schimburile culturale reprezintă o bază a relațiilor sino-române. (…) Anul trecut, Marina Almășan a lansat volumul „10 zile la Beijing”. (…) Ambele cărți sunt lansate de Ziua Națională a Chinei și sunt cadourile mele preferate.” - Excelența Sa, Xu Feihong, ambasadorul R.P Chineze la București.
La evenimentul găzduit de Institutul Cultural Român au participat Excelența Sa, Xu Feihong, ambasadorul R.P Chineze la București, directorul Direcției Asia-Pacific din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Aurelian Neagu, vicepreședintele ICR, Nagy Mihály Zoltán, criticul literar Alex. Ștefănescu, actorul Eugen Cristea, jurnaliștii Mihai Tatulici și Cristian Brancu, directorul Grupului Editorial Corint, Luiza Penescu ș.a.