Reteta fericirii

Reţeta fericirii





Vineri, 6 mai 2011:
Discuţie, prezentare de carte şi piesă de teatru cu acompaniament muzical
Loc: ICR şi Wissenschaftskolleg zu Berlin


Institutul Cultural Român şi Wissenschaftskolleg zu Berlin invită, împreună, la o seară dedicată relaţiei dintre intelectuali şi putere. Manifestarea aminteşte de procesele purtate de regimul comunist-stalinist din România, în urmă cu aproximativ 50 de ani, împotriva unui grup de intelectuali, printre ei numărându-se Constantin Noica şi Nicolae Steinhardt. Titlul evenimentului trimite la jurnalul lui Steinhardt scris în închisoare: Jurnalul Fericirii este titlul acestei opere deosebite, care a apărut în România în anii 90 şi a provocat un val de reacţii.

Proiectul este compus din două părţi:

Ora 18.00 - Wissenschaftskolleg, Wallotstr. 19, 14193 Berlin

Discuţie (în limba engleză) între Thomas Pavel şi Andrei Pleşu:
"Intellectuals in Hard Times"
Andrei Pleşu, filosof, fost ministru al culturii şi de externe al României, a fost în 1990/91 fellow al Wissenschaftskolleg. A fondat şi este rector la New Europe College din Bucureşti, un institut pentru studii avansate în domeniul ştiinţelor umaniste şi sociale.
Thomas Pavel este originar din România, predă şi cercetează din 1998 ca profesor de literatură la Chicago University. În prezent, este fellow al Wissenschaftskolleg.

Ora 20.00 – ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin

Prezentare de carte „N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică“ de George Ardeleanu, susţinută de Thomas Pavel şi de autorul volumului (în limba engleză).
George Ardeleanu, istoric, este asistent la Universitatea din Bucureşti. Mult lăudatul său volum despre viaţa lui Nicolae Steinhardt a fost publicat în 2009, la Bucureşti.

Prezentarea piesei de teatru „Juliet“ de András Visky, cu actriţa Anna Schumacher (în limba germană), în prezenţa autorului.
Cu acompaniament muzical: Cătălin Ilea şi elevii săi.
Dramaturgul şi poetul András Visky este originar din Târgu Mureş, activează ca director artistic al Teatrului Maghiar din Cluj. În „Juliet“ vorbeşte o femeie al cărei soţ a fost încarcerat; piesa a fost deja prezentată în Anglia, Statele Unite şi Franţa, unde s-a bucurat de un mare succes.

Vă rugăm să confirmaţi participarea, telefonic sau prin e-mail, la: rsvp@wiko-berlin.de sau tel. 89 00 10
Presă: presse@rki-berlin.de

În colaborare cu Wissenschaftzkolleg zu Berlin.