NICHITA STĂNESCU - 80 DE ANI DE LA NAŞTERE

Vineri, 5 aprilie 2013, ora 19.00NICHITA STĂNESCU - 80 DE ANI DE LA NAŞTEREConcert şi expoziţie
Loc: ICR Berlin, Koenigsallee 20a, 14193 Berlin

Pe 31 martie 2013 se împlinesc 80 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai iubiţi şi mai cunoscuţi poeţi români de după cel de-al doilea război mondial: Nichita Stănescu. Nichita Stănescu a fost laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel. ICR Berlin îi dedică o expoziţie cu 20 de portrete fotografice, poezii şi citate din opera sa. Expoziţia este deschisă până pe data de 10 mai 2013.

Ana Silvestru, pian şi Yuriy Tsiple, bariton, prezintă lucrări pentru pian, lied-uri şi arii de Wagner, Enescu, Mussorgsky.
"Doar frumuseţea, în prezentarea ei pur artistică, este copilăria artei. Iar adevărata misiune a artistului se regăseşte în cele mai fine trăsături ale omului şi ale omenirii, în cucerirea unor ţări necunoscute. Şi a spune ADEVĂRUL, oricât de crud ar fi el, fără teamă, în faţă, acesta este modul meu de a fi. Asta este ce îmi doresc şi ar fi dureros să nu pot atinge acest scop…”, aşa îşi descrie Modest Mussorgsky crezul său muzical, într-o scrisoare către Vladimir Stassov. Cu acest moto se vor lega şi la ICR Berlin muzica şi poezia din fotografiile şi citatele lui Nichita Stănescu.

Pianista Ana Silvestru, născută la Bucureşti, a absolvit Universitatea de Muzică Bucureşti, apoi Universitatea de Arte din Zürich (ZHdK), în clasa profesorului Konstantin Scherbakov, cu cea mai mare distincţie. Considerată de Konstantin Scherbakov o “pianistă extrem de talentată” sau, după cum afirma Dmitri Bashkirov “cu un talent ieşit din comun, cu un temperament artistic viu, de înaltă clasă, cu o tonalitate minunată şi cu un repertoriu foarte variat“, Ana Silvestru s-a remarcat prin premiile obţinute la diverse concursuri de pian şi la concerte susţinute în săli de renume mondial, precum: Tonhalle Zürich, Biserica Simon und Juda din Praga, Sala Universităţii Ebraice din Ierusalim, Institutul Ungar din Paris, Mozarteum Salzburg ş.a.
Baritonul Yuriy Tsiple s-a născut într-o familie românească din Ucraina şi a început deja de la vârsta de zece ani să cânte pe la diferite sărbători populare. A urmat apoi cursurile facultăţii de muzică din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a studiat cu Ionel Voineag şi Dumitru Trandafir. În anul 2006 a câştigat Marele Premiu la Concursul de Lied-uri Ionel Perlea, iar în anul 2007 Premiul I al Operei Naţionale şi al Concursului de Lied-uri Mihail Jora în Bucureşti. Din stagiunea 2012/2013 este membru al operei din Zürich, unde îl interpretează pe orbul Pew din Insula comorii, Morales în Carmen şi Schaunard în La Bohème.
Intrare liberă