Mărțișorul între obiceiuri și mituri arhetipale

Începând cu data de 1 Martie 2022, în cadrul resursei social-media a reprezentanței de pe Bosfor, va fi difuzat un film inedit, denumit „Mărțișorul între obiceiuri și mituri arhetipale”,cu participarea doamnei Janeta Ecaterina CIOCAN, etnolog, care va prezenta frumosul obicei al mărțișorului din satul tradițional românesc, făcând referire și la numeroasele legende populare.

Mărțișorul este o sărbătoare tradițională românească a primăverii, a prospețimii și a bucuriei. Cu această ocazie, tinerii, fetele, dar și femeile și bărbații, în funcție de zona geografică, primesc mici cadouri sub formă de mărțișoare, legate cu un șnur alb-roșu, ce aduce, așa cum se spune în tradiția populară, bunăstare și sănătate. Purtarea mărțișorului pe întrega durată a lunii martie are numeroase semnificații care vor fi prezentate în filmul realizat special pentru a marca acest obicei. Mărțișorul reprezintă un element de patrimoniu cultural imaterial înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial al Umanității.

Janeta Ecaterina CIOCAN a absolvit Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității Babeș –Bolyai din Cluj Napoca(1971), obținând ulterior titlul de muzeograf-etnograf (1985). A desfășurat o susținută activitate profesională în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, de la muzeograf stagiar la muzeograf principal (șef de secție etnografie), în perioada 1971 - 2016. Deține mai multe atestate în domeniul costumelor popular, textile şi ceramică, dar și pentru bunuri cu semnificaţie etnografică/obiecte din lemn, unelte, ustensile din gospodăria ţărănească, precum și obiecte de cult (icoane pe sticlă şi lemn, măşti etc.). În prezent, colaborează în realizarea unor proiecte muzeale cu entitatea etnografică maramureșeană menționată.

Menționăm că, filmul este tradus și subtitrat în limba turcă, iar Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare este partener în proiect.