Întâlnire cu scriitorul Cătălin Pavel la Casa delle Letterature din Roma

Marți, 14 iunie 2022, ora 18:00, la Casa delle Letterature-Biblioteche di Roma (Piazza dell'Orologio, 3), va avea loc o întâlnire cu scriitorul Cătălin Pavel, care, alături de traducătorul său Prof. Bruno Mazzoni și de istoricul de artă Silvia Panichi, va prezenta volumul „Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, publicat în anul 2022 în traducere italiană la editura Neo Edizioni și prezentat în premieră la Salonul internațional al cărții de la Torino (19-23 mai).

Întâlnirea literară cu scriitorul Cătălin Pavel este organizată de Accademia di Romania in Roma, Casa delle Letterature - Biblioteche di Roma, librăria Altroquando - Otherwise și editura Neo Edizioni. 

Participarea la eveniment necesită înscriere prealabilă la adresa: casadelleletterature@bibliotechediroma.it.

***

Dacă rămâneam arheolog, aş fi ilustrat mai curând uneltele, optica, stilul şi temele lui Cătălin Pavel. În orice caz, asta mi-aş fi dorit! Salut, prin urmare, un autor cu care mă identific admirativ: dacă l-aş fi întâlnit în primul an de facultate, mi-ar fi devenit, probabil, model “ (Andrei Pleșu, filozof și scriitor)

Cătălin Pavel (n. 1976) este doctor în arheologie şi scriitor. Scrie poezie şi proză. A participat la săpături arheologice în România, Germania, Franţa, Marea Britanie, Maroc, Israel şi în special în Turcia (la Milet, Troia şi Gordion). Este autorul unor volume academice precum: „Describing and Interpreting the Past“ (Ed. Univ. din București, 2010) şi „Dicționar de Mitologie Greco-Romană“ (co-autor, Corint, 2011). A publicat de asemenea poezie și proză, fiind distins cu numeroase premii.

Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal” de Cătălin Pavel a fost publicată la Editura Humanitas, în anul 2019, devenind rapid un bestseller în România. Cartea a fost tradusă și publicată în anul 2022 în Italia la editura Neo Edizioni și în Franța la Éditions de l’Aube.

Volumul adună, în 15 capitole, peste 45.000 de ani de povești despre oameni și iubirile lor, reconstituite atent pe baza materialului arheologic ce a supraviețuit trecerii timpului.

Silvia Panichi este arheolog și istoric de artă, profesoară și traducătoare. În lucrările sale abordează în special chestiuni legate de transmiterea temelor și modelelor clasice în arta modernă. A publicat, împreună cu Vincenzo Farinella, “L’eco dei marmi. Il Partenone a Londra: un nuovo canone della classicità” (Donzelli, 2003), Teresa Mattei (Pacini, 2014); Roma antica e la nuova America (Donzelli, 2018). Împreună cu Donatella Puliga, a publicat volumele „In Grecia. Racconti dal mito, dall'arte e dalla memoria” (cea mai recentă ediție, Einaudi 2016), „Un'altra Grecia. Le colonie d'Occidente tra mito, arte e memoria” (Einaudi, 2005 e 2019) şi Roma (Einaudi, 2012 e 2019). Din 2008 până în 2013 a fost consilier pentru cultură la Primăria din Pisa.