Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea celei de-a doua ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Chișinău- cel mai mare festival de acest gen din Sud-Estul Europei, care se va desfășura în perioada 26 - 29 septembrie 2024.

În cadrul evenimentului, ICR Chișinău, în calitatea sa de membu al clusterului EUNIC Moldova, sprijină prezentarea spectacolului Traversarea / La Traversiade Josep Maria Miro în traducerea scriitoarei Luminița Voina-Răuț (România), regizat de Mariana Cămărășan – producție a Teatrului Fără Nume. Reprezentația va avea loc pe data de 29 septembrie 2024 la Teatru Fără Nume, în prezența autorului Josep Maria Milo; va fi precedată de lansarea cărții acestuia în limba română și urmată de un dialog cu criticul de teatru Marina Constantinescu.

Traversarea / La Traversiade Josep Maria Miro este o coproducție România - Republica Moldova, cu o distribuție de excepție cu actori ai teatrului din Chișinău: Antonia Barancea, Alexandru Rusu, Felix Podborschi, Nicu Țărnă și Mihaela Popescu, designerul Inga Botnariuc, jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco și o echipă tehnică și artistică formată din artiști din România: traducătoarea Luminița Voina-Răuț, scenograful Iulia Păsărică și compozitorul Vlad Robaș. Piesa abordează frământările continentului european ce se revarsă până astăzi, când, în sfârșit, găsim curajul de a vorbi despre ele și de a încerca nu doar vindecarea - extrem de importantă, chiar vitală, ci mai ales trezirea conștiinței societății contemporane într-o abordare de o sinceritate tăioasă în care problemele și dilemele etice pe care le trăim cu toții ne afectează viețile, modificându-ne destinele. Afirmarea valorilor umane este mai stringentă ca oricând în proximitatea războaielor violente, dar și a conflictelor și contradicțiilor din fiecare din noi și din relațiile directe în care existăm.

FILIT Chișinău va reuni prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din țară și din străinătate (din țări precum România, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti, artiști din mai multe țări europene.

La fel ca și anul trecut, un element definitoriu al festivalului va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. Trenul caravană va porni din Iași - joi, 26 septembrie, ora 12:00 - și va ajunge la Chișinău la ora 16:40. La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai, care timp de 4 ore vor avea parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Adam’s Nest.

Festivalul are în centru câteva evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale: Andrei Pleșu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și Josep Maria Miro(Spania). Totodată, în cele patru zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, ateliere de traducere, întâlniri ale scriitorilor cu liceenii, dar și dezbateri literare și întâlniri profesionale.

În program va fi inclusă și Noaptea Albă a Poeziei (NAP), un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.

FILIT Chișinău este organizat de Fundația KA-TET; finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din România și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare și susținut de EUNIC Moldova: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ambasada Austriei la Chișinău, Goethe-Institut, Alianța Franceză din Moldova, Ambasada Italiei la Chișinău, Institutul Cultural Danez, Ambasada Suediei la Chișinău, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Polonez,

Partenerii FILIT Chișinău: Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Castel Mimi, MAIB, Artipic, Teatrul Fără Nume, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Revista Timpul din România-ediția din Republica Moldova, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Librarius, Cărturești, Cartego, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Petrom Moldova, Megagen Moldova, Trendsetter, Jolly Alon, Confort Moldova, Dulcinella, Apă Bucovina, Ocean Fish, Avion.md, Depogaz.

Parteneri media: TVR Moldova, Moldova 1, Jurnal TV, Nord-News, Radio Chișinău, Rlive.md, ZUM 1, ZUM 2, Scena9, RSSReloaded, Vorbitorincii, Moldova.org, Revista MATCA, Dilema.