ICR, management cultural performant în desfășurarea Sezonului România-Franța


După o deschidere spectaculoasă a Sezonului România-Franța 2019, marți, 27 noiembrie 2018, la Paris, a venit momentul așteptat al calendarului artistic, șapte expoziții de artă contemporană, inaugurate în prezența președinților Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a președintelui Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a numeroși ambasadori români veniți din țările vecine Franței, a multor ambasadori străini în Franța. Este primul Program cultural organizat de Franța împreună cu un stat membru al Uniunii Europene. ICR, prin reprezentanța sa din Paris, ca principal reper și contact cultural al României în Franța. ICR, în calitatea sa de „manager cultural”, este co-organizator în acest proiect cu peste 200 de activități, în toată Franța.

Institutul Cultural Român organizează nu doar multe evenimente în cadrul Sezonului, ]n perioada 1 decembrie 2018 - 14 iulie 2019, ci și activități ce vor marca, în Franța, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2019).

În cadrul Sezonului care tocmai a demarat, activitatea ICR Paris continuă cu evenimente ce acoperă o paletă culturală variată: joi, 28 noiembrie, a fost inaugurată la Galeria Oudin retrospectiva operei artistului plastic Christian Paraschiv, Nomos, iar duminică, 2 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Naționale a României, ICR Paris a organizat, la Ambasada României în Franța, concertul Rapsodia română la Paris, eveniment ce încheie turneul Festivalului SoNoRo din acest an. Vor urma, la Galeria Macadam, vernisajul expoziției Wandei Mihuleac, După Cădere/București-Paris, pe 4 decembrie, și cel al expoziției Mituri europene, a pictorului Gh. I. Anghel, pe 18 decembrie; concertul Oedip Redux, la Opera din Lyon, în 5 decembrie, cu Lucian Ban și Mat Maneri, ca și Intâlnirile muzicale cu Gautier Capuçon, un concert extraordinar, avându-i ca invitați pe ES Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, pe Gautier Capuçon, directorul artistic al Clasei de Excelență pentru Violoncel a Fundației Louis Vuitton, și pe violonceliștii români Andrei Kivu și Cornelius Zirbo.

Pentru descoperirea literaturii române contemporane de către un public mai larg, ICR Paris derulează programul Literatură română, lecturi pariziene, ce reunește pentru prima oară toate catedrele de Limba română din capitala Franței (Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3, INALCO - Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale și cursurile de limba română de la ICR Paris), care organizează 11 lecturi din și cu invitați autori români, găzduite de biblioteci pariziene și din zona metropolitiană. Acest program debutează la Sorbona, la biblioteca din Montreuil și la biblioteca „Buffon” din Paris, în 6, 7 și 14 decembrie 2018, avându-i ca invitați pe Florina Ilis și pe Matei Vișniec.

Panorama filmului românesc de la Paris (13-16 decembrie) a fost aleasă ca eveniment emblematic al Sezonului și este organizată în exclusivitate de ICR Paris, fiind în același timp și singura prezentare a cinematografiei românești recente. 12 proiecții cu cele mai importante produse ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze sunt dovada unei producții cinematografice ajunse la maturitate, care nu încetează să surprindă, din anii 2000 încoace, specialiștii și publicul deopotrivă. În deschiderea Panoramei, va fi proiectat, la cinematograful „Reflet Médicis”, filmul Un pas în urma serafimilor, în prezența realizatorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov, iar, în închidere, Moromeții 2, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele. Panorama va prezenta și cele mai recente filme ale lui Radu Jude, Corneliu Porumboiu și Marta Bergman.

Pentru mai multe informații, puteți accesa: www.icr.ro/paris/fr sau www.facebook.com/institutroumainparis