FILM | « Visniec, rege la Festivalul Avignon OFF » - Gala filmelor documentare TVR Iaşi

Matei Vişinec, rege la Avignon
Marţi, 27 octombrie 2015, ora 19:00

Sala Bizantină a Palatului Behague
Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa
123 rue Saint-Dominique, Paris 75007

Intrare liberă cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org

Matei Vişinec, rege la Avignon, documentar realizat de TVR Iaşi. Matei Vişniec, cel mai jucat autor dramatic în viaţă în România şi unul dintre cei mai jucaţi la Festivalul OFF de la Avignon, ne dezvăluie locul, artiştii şi spectacolele ediţiei 2015 a festivalului.

Născut în România, Matei Vişniec descoperă în literatură un spaţiu al libertăţii (sub regimul lui Ceauşescu) şi devine pasionat de suprarealism, de fantastic, de teatrul absurdului şi de poezia onirică. Într-un cuvânt, tot ce face uitat realismul socialist. Devenit autor interzis în România, el cere în 1987 azil politic în Franţa. Piesele sale sunt articulate în jurul temelor violenţei puterii, a dictaturii şi a manipulării, iar ele sunt astăzi prezentate în peste 30 de ţări.
Matei Vişniec este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de la Avignon.

Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai vechi şi cele mai celebre festivaluri de teatru şi de artele scenei din lume. Acesta prezintă, timp de 3 săptămâni, în luna iulie, excelenţa din creaţia contemporană.
Festivalul de la Avignon este un loc de trecere şi de confruntare a artiştilor cu universuri şi estetici contrastante, de origini şi generaţii diferite, la un timp loc de avangardă şi de referinţă, cu aproape 40 spectacole peste 20 de spaţii, de la mici capele de 150 locuri, la mitica Curte de onoare a Palatului Papilor de 2.000 locuri, trecând pe La FabricA, noul spaţiu permanent al Festivalului.

Proiecţia filmului va fi urmat de o dezbatere cu Matei Vişniec, Denise Schröpfer, actriţă dar şi scenograf şi autoare, Bernard Faivre d'Arcier, fost director al Festivalului de la Avignon şi Victor Quezeda, scenograf şi actor; aceştia vor evoca viziunea lor comună despre teatru, locul artistului şi al autorului în societăţile noastre.