- 10 October 2016 - 30 October 2016
- Etichete Pietro Adotti Antreprenor constructor friulian ICR Venetia Institutul cultural roman
Luni, 10 octombrie 2016, la ora 18.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Cannaregio 2211, 30121 Venezia), se organizează vernisajul expoziţiei foto-documentare „Pietro Adotti, antreprenor constructor friulan - contribuţia sa la modernizarea oraşelor Calafat şi Craiova".
Pietro Adotti (1872 - 1934), originar din Artegna (Friuli, Italia), a emigrat în România în 1894, lucrând pe şantierele de construcţii din Vechiul Regat alături de cei trei fraţi ai săi. A căpătat experienţă în construcţia de edificii publice şi private la Bad Gastein, în Austria, unde a activat până în 1902, când a revenit la Bucureşti şi a fondat o companie de construcţii. Societatea sa a edificat în capitală, în subantrepriză, biserica Sf. Nicolae Vlădică, construită în răstimpul 1902 - 1904. Compania lui Adotti a efectuat lucrări la Craiova şi Calafat. În portul dunărean, aflat în plină dezvoltare după construcţia căii ferate ce îl lega de Craiova, compania lui Adotti a ridicat o serie de edificii publice şi private ce au contribuit la modernizarea localității: reședința I. S. Drăgulescu, actualul sediu al Primăriei Calafat, Hotelul «Marincu», Vila Ştefan Ioniţă Marincu (actualul Muzeu de Artă şi Etnografie). Reședința familiei marelui proprietar Ştefan Ioniţă Marincu a fost construită în perioada 1904 - 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, care a colaborat cu arhitectul român, de origine polonă, Constantin Rogalski. Este un maiestuos edificiu în stil eclectic francez, cu aspecte inspirate din stilurile neobaroc şi rococo, unul dintre monumentele de arhitectură cele mai reprezentative din perioada modernizării Vechiului Regat. Tot la Calafat, compania lui Adotti a construit Liceul Ferdinand I (1912 - 1914), Vila Eracle Marincu (1911 - 1913) şi biserica Sf. Nicolae. Compania lui Pietro Adotti a întreprins lucrări de construcţie de infrastructură şi edificii publice şi private la Craiova, în vreme ce în multe localităţi rurale din judeţul Dolj a ridicat lăcaşe de cult. Printre altele, compania lui Adotti a construit în Craiova Școala primară a comunităţii ebraice, Şcoala de Arte şi Meserii şi Casele Dianu.
Vor fi prezentate selecţii de imagini din epocă (fotografii, cărți poştale, documente, planimetrii), însoţite de explicaţii în limba italiană, transformările urbanistice din Calafat şi Craiova din primul deceniu al secolului XX: modernizarea infrastructurii şi construirea unor edificii publice şi private emblematice pentru cele două oraşe. Documentarea expoziţiei a fost realizată de Paolo Tomasella, cu colaborarea lui Tudorel Predan (muzeograf în cadrul Muzeului de Artă şi Etnografie din Calafat) şi a lui Cristian Luca (director adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), iar prelucrarea imaginilor şi concepţia grafică a panourilor se datorează lui Cristian Alexandru Damian (referent în cadrul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia).
Evenimentul este realizat cu susţinerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia , şi Muzeul de Artă şi Etnografie din Calafat, în colaborare cu Associazione Culturale «Zemlja» din Sacile, Italia.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 10 - 30 octombrie 2016.