- 13 June 2015 - 28 August 2015
- Etichete Institutul Cultural Roman ICR Varsovia
Institutul Cultural Român de la Varșovia participă la un proiect artistic excepțional, care se va derula în perioada 13 iunie-28 august, la Centrul pentru Artă Contemporană Trafostacja din Szczecin, cel mai tânăr spațiu de profil din Polonia.
În data de 13 iunie va fi vernisată la Szczecin prima expoziție monografică din Polonia a cunoscutului artist israelian Gilad Ratman, reprezentantul Israelului la Bienala de Artă Contemporană de la Veneția, din 2013. Curatorul expoziției va fi Sergio Edelsztein, directorul Centrului pentru Artă Contemporană (Center of Contemporary Art) din Tel Aviv.
Expoziția va fi compusă din patru instalații. Cea mai mare dintre ele, o instalație multimedia, amplasată în spațiul principal al Trafostacja, va fi Five bands from Romania, lucrare reprezentând o documentare lărgită a acțiunii artistice pe care creatorul israelian a realizat-o în 2011 în România, cu muzicieni români. La vernisaj, alături de Gilad Ratman, sunt invitați și o parte din muzicienii din România care au fost co-creatori ai operei, mai precis două dintre cele cinci trupe: Loudrage și Krepuskul.
Lucrarea „românească” este una spectaculoasă, operează cu imaginea și sunetul, documentând acțiunea artistică pe care Ratman a realizat-o împreună cu cinci formații de death metal românești.
Muzica heavy metal a însoțit schimbările politice din spatele Cortinei de Fier, de la răscrucea deceniilor opt și nouă ale secolului al XX-lea și a devenit un simbol al libertății individului și al libertății apartenenței la un anumit grup. Folosind estetica „subpământeană”, funebră, a acestui gen muzical, Ratman o alătură în lucrarea sa jocului semnificațiilor în spațiu. Într-o poiană din apropierea Bucureștiului, muzicienii au îngropat boxele adânc în pământ, apoi au cântat câteva ore „către interiorul pământului”. Prin intermediul instalației, spectatorul se simte invitat în poiana pustie, aude vântul și păsările, însă atunci când pătrunde într-o încăpere special construită (soundroom) aude sonoritățile death metal venind ca din pământ. Demersul artistic al lui Ratman actualizează contextul istoric (exterminarea evreilor în Europa de Est) și face trimitere la fenomene fundamentale ale culturii de masă (legendarul concert Pink Floyd din 1971, susținut în fața amfiteatrului gol din Pompei, în opoziție cu Woodstock și concertul trupei americane Metallica din 1991, de la Moscova, în fața a jumătate de milion de spectatori, important în contextul schimbărilor democratice din Europa de Est).
Expoziția este un eveniment seminificativ pentru mediul artistic polonez și este promovată intens în mediul internațional. Ea este programată la aniversarea a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Polonia și Israel, la vernisajul din 13 iunie fiind așteptați la Szczecin ambasadorul Israelului în Polonia și reprezentanți ai guvernului israelian.
În ziua de 12 iunie, în spațiul public al orașului va avea loc o acțiune cu participarea celor două trupe din România, Loudrage și Krepuskul, implicate în proiectul Five bands. Acest performance muzical va fi realizat în colaborare cu Asociația pentru Muzică Extremă. În două piețe principale din Szczecin, în același timp, trupele își vor interpreta repertoriul folosit în proiectul lui Gilad Ratman, cu boxele îndreptate către Trafostacja, făcând trimitere la originea lucrării expuse. În data de 13 iunie, cele două trupe românești vor avea un concert de club, în cadrul festivalului muzical „Szczecin Extreme”, iar membrii lor vor lua parte la vernisaj.
Călătoria artiștilor români din România în Polonia va fi înregistrată și, împreună cu vernisajul și acțiunile de la Szczecin, vor reprezenta baza unui film, difuzat ulterior pe postul național de televiziune al Poloniei, partener în proiect.
Cele două trupe românești au următoarea componență:
Loudrage (înființată la Luduș, în 2005): Adrian Dan (voce), Adrian Rus (bass), Lucian Pop (chitară), Sergiu Mureșan (tobe)
Krepuskul (înființată la Cluj-Napoca, în 2007): Alex Tarocco (tobe), Marcel Rusu (chitară, voce), Ionuț Tăutan (chitară), Alexandru Anches-Marin (bass/voce).