În perioada 4-22 aprilie 2011, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează la sediul său o expoziţie inedită de fotografie, ce conţine lucrări de Carol Popp de Szathmary, primul fotograf de război din Europa. Fotografiile au aparţinut Prinţului Eugen al Suediei (1865-1947), care le-a donat în 1903 Bibliotecii Regale, unde se află şi în prezent. Este pentru prima dată când aceste fotografii sunt expuse public.
Seria expusă la sediul ICR Stockholm cuprinde 30 de fotografii bine conservate, ce înfăţişează monumente a căror istorie legitima aspiraţiile de independenţă naţională ale noului stat: Biserica Mănăstirii Cozia ctitorită de Mircea cel Batrân în 1387 sau ruinele Curţii Domneşti din Târgovişte - timp de aproape trei veacuri capitala Ţării Româneşti. Alături de alte ctitorii de seamă, ca Biserica Mănăstirii Dealu, începută de Radu cel Mare în 1499, sau Biserica Episcopală de la Curtea de Argeş, ridicată de Neagoe Basarab în 1512, seria mai cuprinde şi fotografii ce înscriu în acest cadru istoric figura noului domnitor şi documentează primirea lui Carol I la Mănăstirea Cernica, la Mănăstirea Pasărea şi la Mănăstirea Nămăeşti. Majoritatea fotografiilor poartă semnătura autorului şi unele dintre ele fac parte din binecunoscutul album „România". Circumstanţele exacte în care albumul a intrat în posesia Casei Regale a Suediei nu sunt cunoscute încă, dar o posibilitate ar fi ca ele să fi constituit o selecţie documentară înmânată la începutul anilor 1880 Reginei Sofia a Suediei, cu prilejul călătoriei sale în România şi Turcia.
Cu ocazia vernisajului expoziţiei, ICR Stockholm va organiza o discuţie despre opera lui Carol Popp de Szathmary şi despre contextul istoric şi cultural în care fotografiile prezentate au fost produse şi au circulat prin Europa. La eveniment vor participa istoricii de artă Anna Dahlgren, Mircea Iliescu, Adrian Silvan Ionescu şi Leif Wigh.
Carol Popp de Szathmary (1812-1887) s-a născut la Cluj şi în 1843 s-a stabilit la Bucureşti. Călător neobosit, participant la evenimentele care au format Europa modernă, pictor, acuarelist şi desenator extrem de prolific, Carol Popp de Szathmary este cunoscut, în primul rând, drept primul fotograf de război din Europa. Szathmary s-a bucurat de mare succes la Expoziţia mondială de la Paris din 1855, unde a prezentat un album de fotografii realizate în timpul Războiului Crimeei. Un exemplar din acest album a fost dăruit Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.
Foto: Biserica Flămînda din Câmpulung, copyright: Kungl. biblioteket.