Expoziția „Fragmente Venețiene” a artistei Bianca Boroș, în Galeria Mică a IRCCU Veneția

La finalul perioadei petrecute la Veneția, bursiera Bianca Boroș expune în Galeria Mică a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția o serie de picturi grupate sub titlul Fragmente Venețiene. Vernisajul are loc în data de 15 septembrie 2021, de la ora 17:00 și va fi deschisă publicului de luni până duminică, între orele 15.00-20.00, în perioada 16-29 septembrie 2021.

Bianca Boroș se află la IRCCU Veneția în perioada 1 iunie – 30 septembrie 2021, în calitate de beneficiară a bursei „Nicolae Iorga”.

Bianca Boroș este artist vizual, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Iași, asistent universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași la specializarea Pictură. Activitatea sa artistică include numeroase participări la expoziții colective și de grup, precum și expoziții personale. Mai multe detalii despre artistă: https://www.biancaboros.com/

Expoziția este organizată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte "George Enescu" Iasi.



„Bursa „Nicolae Iorga”, oferită de Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneția, reprezintă o experiență culturală directă cu privire la ceea ce are Veneția mai de preț de dăruit unui tânăr artist. În lunile petrecute aici, am simțit locurile, vizitând atât obiectivele importante, cât și străduțele înguste care construiesc un fascinant labirint arhitectural, tipic venețian. Am hotărât ca fragmentele venețiene ce îmi vor atrage atenția, să fie transpuse pe pânză cu ajutorul experimentelor picturale, interpretându-le ca poezie vizuală. Fiecare pictură evocă sentimentul de aici și acum trăit din perspectiva mea, o perspectivă personală, sinceră, subiectivă. Perspectiva unui tânăr artist. Străzile și canalele, încărcate de o neînchipuită memorie cultural-afectivă, constituie un inepuizabil izvor de inspirație pentru oricare artist profesionist.

Proiectul expozițional Fragmente venețiene descrie peisaje fluide, dar și elemente arhitecturale emblematice: Palazzo Ducale, Torre dell'Orologio, Arsenale, Giardini della Biennale, biserici și catedrale faimoase, precum: Basilica San Marco, Basilica Santa Maria della Salute, Santa Maria Gloriosa dei Frari; insule adiacente: Giudecca, Lido, Burano; panorama orașului din diferite puncte. Pentru a întregi spațiul venețian, am hotărât să reinterpretez silueta gondolei, a gondolierului și emblema orașului (leul înaripat).

Prin folosirea unor tehnici de lucru fluide, reconoscibile tuturor lucrărilor mele, aduc în prim plan apa, materie ce are capacitatea de a stoca informație și energie, element esențial pentru apariția și dezvoltarea vieții sau aflat în primejdie din cauza efectelor multiple ale evoluției industriale și ale poluării. Așadar, lucrările sunt realizate în tehnici mixte, accentul fiind pus pe efectul fluid și spectaculos, specific picturii hibride a epocii contemporane, cu întâietate pentru experimentul pictural (mai exact îmbinarea, suprapunerea sau alăturarea unor materiale incompatibile, precum: apă, ulei, culori acrilice reciclate, acuarele, terebentină, tuș, pastel, vernis, creioane colorate, etc). Totodată, am folosit diferite expresivități plastice care mă reprezintă: dripping, splash, impasto, transparențe, fuziuni ș.a. Obiectivul a fost să redau cu claritate experiențele interioare trăite în Veneția prin valențe expresive tehnice, tehnologice și cromatice potrivite. Laitmotivul cromatic al acestei serii este albastrul. Un albastru infinit, nostalgic, delicat, reflectând culorile canalului venețian, dar și cerul, ce cuprinde și străbate fiecare dintre sestiere și toate insulele din ansamblul venețian.”

Bianca Elena Boroș


Află mai mult:

- Română
- Italiană
- Engleză


Pliant:
- Română
- Italiană
- Engleză


Afiș


Vernisaj