- 25 February 2019
- Etichete Icr Icr bruxelles EUROPALIA Els Vermang Claudia Rădulescu
Els Vermang a fost selectată anul acesta pentru următorul premiu al Curatorului Europalia/Europalia Curator's Award. Născută în 1981, la Leuven, Vermang este un artist şi curator care trăieşte şi lucrează în Bruxelles. Opera sa artistică, realizată în cadrul trio-ului artistic LAb[au], lansează întrebări în legătură cu estetica şi semiotica contemporană prin intermediul unei gândiri conceptuale şi algoritmice. Activitatea sa curatorială, desfăşurată în cadrul duo-ului Societé, extinde această cercetare, încrucişând generaţii diferite, stabilind în acelaşi timp un dialog între arta tradiţională şi cea experimentală.
Festivalul Internaţional de artă Europalia a lansat, în 2015, Premiul Curatorului Europalia cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la prima ediţie a festivalului. Premiul își propune să ofere resurse financiare și logistice unui tânăr sau unui grup de curatori pentru a colabora cu artiști la alegerea sa.
Ca urmare a câştigării Premiului Curatorului Europalia, artista Els Vermang va începe să dezvolte un nou proiect în colaborare cu artista Claudia Rădulescu din România. Lucrările artistice ale Claudiei Rădulescu se concentrează asupra omului, a ideii de a trăi împreună, a dilemei contemporane dacă societatea se ridică la nivelul profunzimii naturii umane. Acestea se axează pe două mari direcţii, prima fiind producţia de obiecte care glisează între medii – pictură, fotografie, film, sculptură, performance-uri - dintr-o idee specifică de cercetare care ar putea fi reprezentată în variante multiple. Cea de-a doua direcţie este conturată în principal de expoziţii conceptuale unde arta plastică este realizată în timpul expoziţiei, în concordanţă cu valoarea pe care obiectul o dobândeşte în urma colaborării cu invitaţii prezenţi.
Proiectul de colaborare dintre cele două artiste va fi prezentat la Kanal – Center Pompidou la sfârşitul anului 2019. Punctul de plecare al acestuia va fi confruntarea dintre culturile pop şi avangardiste, combinând muzica şi arta plastică, dar şi ideea de centru şi periferie prin dialog transdisciplinar, transcultural şi transnaţional. Ineditul vine din abordarea sistematică a conceptului artistic, combinarea mişcării şi sunetului sau folosirea unor elemente de recuzită care acţionează drept semne de punctuaţie în firul artistic narativ.