Despre Mărțișor – tradiție și simbol cu acad. Sabina Ispas

În contextul marcării Mărțișorului, ICR Istanbul prezintă un material audio-video susținut de doamna academician Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu”,  despre Mărțișor – tradiție și simbol.

Subiniem că Mărțișorul a fost inclus pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității în anul 2017, cu titlul Practici culturale asociate zilei de 1 Martie, într-un dosar comun cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord. 

Tradiția purtării Mărțișorului pe întrega durată a lunii martie are numeroase semnificații care vor fi prezentate în filmul realizat pentru ICR Istanbul pentru a marca acest obicei al celebrării primăverii.

Acad. Cornelia-Sabina ISPAS este director al Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române. Printre domeniile de cercetare și activitate, reținem: rolul şi locul culturilor orale în cadrul culturilor locale, naţionale şi regionale; categorii, genuri şi specii ale textului popular: eposul eroic, balada, legenda, basmul fantastic, poezia lirică, colindul. Acad. Sabian Ispas este autoare a numeroase studii, cărți și articole de specialitate. Notăm, aici: Flori dalbe de măr. Din poezia obiceiurilor de iarnă (1987), Povestea cântată. Studii de etnografie şi folclor (2001), Cultură orală şi informaţie transculturală (2003), Colinda tradiţională românească. Sens şi simbol (2007), Mărțișorul și relațiile lui cu timpul sacru/ The Mărțișor (Marthishor) and Its Relationships with the Sacred Time, în Sub semnul Mărțișorului, Ministerul Culturii al R. Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Societatea de Etnologie din R. Moldova, Chișinău, 2015.

Este participant activ la reuniuni și sesiuni științifice interne și internaționale, fiind, totodată membru în numeroase asociații internaționale și naționale de specialitate. Este un cunoscător deosebit al contextului cultural și geopolitic al Europei de Sud-Est și nu numai, în acest context reprezentând în mod savant România la reuniuni internaționale strategice. Acad. Sabian Ispas este și președintele Comisiei Naționale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, conducând, în acest context, strategia națională pentru conservarea și salvgardarea patrimoniului intangibil

Prin acest demers, ICR Istanbul contribuie la promovarea unei tradiții speciale dedicate sărbătoririi Mărțișorului, element identitar al culturii tradiţionale româneşti, ce fascinează prin unicitate şi inventivitate.