- 21 December 2017 - 21 December 2017
- Etichete Icr new york Institutul cultural roman. traditii romanesti de craciun la icr new york Biserica romaneasca sf maria Institutul cultural roman din new york
Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Biserica românească "Sf. Maria" (Queens, NY), a organizat evenimentul "Tradițiile românești de Crăciun, la ICR New York",care a avut loc la sediu, în data dejoi, 21 decembrie 2017, de la ora 19.00.
Într-o atmosferă de sunet și culoare, evenimentul dedicat sărbătorii Crăciunului a reunit un public de cca. 100 de persoane, din toate generațiile, de la copii de vârste fragede, până la adulți la vârsta senectuții. Printre personalitățile din mediile diplomatic și cultural, care au luat parte la eveniment, s-au numărat E.S. Ambasador dr. Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la ONU; Călin Radu Ancuța, reprezentant al Consulatului General al României la New York; dr. Mona Momescu, titulara Catedrei "Nicolae Iorga" de la Columbia University; Oana Șiclovan, președinte al Asociației “Liber la Educație, Cultură și Sport” din România, și Mircea Șiclovan, director executiv al aceleiași asociații; membri de marcă ai diasporei românești de la New York, precum profesoara de pian Alexandra Conte, criticul și istoricul literar M.N. Rusu ș.a.
În deschidere, au luat cuvântul: Mircea Suciu, director adjunct al ICR New York, care a adresat publicului cuvântul de bun-venit și a marcat semnificația evenimentului; Eduard Andrei, coordonatorul proiectului ICR New York, care a prezentat componentele artistice ale manifestării; Pr. Chesarie Bertea, parohul Bisericii românești "Sf. Maria", care a vorbit despre conotațiile religioase ale Crăciunului, și Simina Bărbos, conducătoarea Școlii duminicale a bisericii, care i-a prezentat pe copii de pe scenă și a anunțat programul pieselor muzicale și poeziilor din cadrul recitalului care a urmat.
În acest cadru festiv, domnul Mircea Suciu a oferit o diplomă specială, din partea ICR New York, colectivului de copii de la Școla duminicală a bisericii "Sf. Maria".
Programul artistic a avut trei componente:
- un recital de muzică de cameră: surorile Alexandra și Gabriela Ghile, și Daniela Leric au cântat la pian, iar Maria Bărbos, la clarinet; repertoriul a inclus, în ordinea interpretării, piese de: Mozart, Terzibaschitsch, Dunayevsky, Bach, Schumann, Burgmüller, Vivaldi, Beethoven, John Francis Wade.
- un recital de colinde românești și de poezii dedicate Crăciunului: "Am pornit cu colindatul", "Afară ninge liniștit", "Noapte sfântă", "Astăzi s-a născut Hristos", "S-a născut Mesia", "Nașterea Domnului", "Moș Crăciun", "O, ce veste minunată!", "Moș Crăciun cu plete dalbe ". Colindele au fost cântate în cor, de un grup de copii, îmbrăcați în costume tradiționale românești.
- vernisajul expoziției de icoane pe sticlă și desene colorate, pe tema "Nașterea Domnului", realizate de copii; expoziția va rămâne deschisă până la data de 10 ianurie 2018.
La finalul evenimentului, Pr. Chesarie a binecuvânatat adunarea, iar toți copiii, atât protagoniștii evenimentului, cât și cei din public, purtând coronițe de ren, s-au prins în horă și au interpretat "dansul renilor". De asemenea, a avut loc o sesiune de fotografii, copii și părinții acestora dorind să se pozeze, ca amintire, cu brăduțul de Crăciun, special amenajat pe scenă.
Proiectul s-a dorit o celebrare a tradițiilor românești de Crăciun, retrăite de cei din comunitatea românească din SUA și împărtășite celor de alte naționalități, prin intermediul actului artistic.