„Bijuterii muzicale” cu Ilinca Dumitrescu (pian) şi Vasile Macovei (fagot) - Turneu concertistic în Ungaria organizat de ICR

În perioada 6-9 iunie 2013, ICR Budapesta a inaugurat programul intitulat „Bijuterii muzicale” prin trei recitaluri găzduite de săli prestigioase din trei importante centre culturale din Ungaria: Gödöllő, Budapesta şi Seghedin. Au participat două nume de referinţă ale muzicii clasice din România: Ilinca Dumitrescu (pian) şi Vasile Macovei (fagot).

Muzicolog, pedagog şi realizator TV, pianista Ilinca Dumitrescu a fost decorată de către Ambasada Franţei cu ”Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, un omagiu adus personalității sale de anvergură internaţională și tehnicii sale interpretative de înaltă clasă. De asemenea, pianistei i s-au mai conferit de-a lungul anilor importante premii, atât în țară, cât şi în străinătate. A studiat în România alături de profesorii Cella Delavrancea şi Mihail Jora și la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova cu Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. În 2006 Ilinca Dumitrescu a obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică - Bucureşti, cu tema „Mihail Jora – Creaţia pentru pian şi scriitura pianistică”.A concertat în oraşe din 40 de ţări şi în 33 de capitale de pe 5 continente. Pe lângă discografia semnificativă, repertoriul său vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzică de cameră, lied. În anul 1986, antologia celor 14 sonate ale lui Scarlatti în interpretarea Ilincăi Dumitrescu, material discografic editat în SUA a fost catalogată de International Record Critics ”unul dintre cele mai bune albume ale anului.”
O preocupare aparte a pianistei o constituie promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX – XXI.

Prim-solist al Orchestrei ”Operei Naţionale” din Bucureşti (din 1978) și cadru didactic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (din 1978), fagotistul Vasile Macovei se bucură de o susţinută activitate, atât în ţară, cât şi în străinătate. A interpretat un repertoriu vast în calitate de solist sau alături de diferite formaţii camerale (“Hyperion” ”Traiect”, “Gaudeamus”, ”Archaeus”, “Modus”) şi a colaborat cu nume de marcă: Pierre Dervaux, Alain Marion, losif Conta, Daniel Kientzy şi Ilinca Dumitrescu. A efectuat turnee în străinătate și a participat la importante festivaluri internaţionale: “George Enescu” (Bucureşti), “Synthese” (Bourges), “Contemporary Music Festival” (Huddersfield), “Extasis” (Geneva), “Kulturne leto” (Bratislava), “Piestansky Festival” (Doina Krupa), “Spazio Musica” (Cagliari), “Musica Nova” (Sofia) ş.a.

Din programul turneului concertistic au făcut parte piese semnate de Domenico Scarlatti, Antonio Vivaldi și din repertoriul compozitorilor români: Mihail Jora, Zoltan Aladar, Ion Dumitrescu și Paul Constantinescu.

Programul recitalurilor:
- 06 iunie, ora 19.00 - ”Sala festivă” a Castelului Regal din Gödöllő, 2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852.hrsz.
- 08 iunie, ora 18.00 - ”Sala de marmură” a Radiodifuziunii Ungare, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8
- 09 iunie, ora 18.00 - ”Filarmonica” din Seghedin, Korzó Zeneház, 6720 Szeged, Széchenyi tér 9. cu acces din strada Feketesas