- 24 October 2017
- Etichete ICR ICR Stockholm Film Aferim! Radu Jude Florin Lăzărescu
Institutul Cultural Român de la Stockholm prezintă premiatul
filmul AFERIM! în regia lui Radu Jude, marți, 24 octombrie, începând cu ora 18.00,
la cinematograful Klarabiografen din cadrul Kulturhuset Stadsteatern (casa de
cultură a orașului Stockholm). Vizionarea filmului face parte dintr-un proiect mai
mare desfășurat de către Universitatea Södertörn, la care institutul este partener,
și anume un atelier internațional pe tema relațiilor dintre romi și populația
majoritară din Europa Centrală și de Est, organizat de Centrul pentru Studii
Baltice și regiunea Europei de Est (CBEES) din cadrul universității.
Aferim!, r: Radu Jude (108 min., 2015), este câștigător al următoarelor premii: Premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, Premiul Orașului Lisabona și Premiul Distribuitorilor de Film la Festivalul de Film Indielisboa, Lisabona, mențiune specială la Festivalul Internațional de Film de la Sofia. De asemenea, filmul a fost selectat de juriul Consiliului Național al Cinematografiei pentru a reprezenta România în cursa pentru cel mai bun film în limbă străină, alta decât engleza, la Premiile Oscar 2016.
Sinopsis: Țara Românească, secolul XIX. Zapciul Constandin, interpretat de Teodor Corban, este tocmit de boier să-l caute pe Carfin (Toma Cuzin), un rob fugit de pe moșia sa. Constandin pleacă în cautarea fugarului dând naștere astfel unuiroad movieîn alb și negru despre condiția femeii și a sclavului din acele vremuri.
„Filmul lui Radu Jude, cu un scenariu cosemnat de regizor şi de prozatorul Florin Lăzărescu, atacă problema rasismului anti-rom din România de astăzi, dar nu direct, spunând o poveste contemporană cu efect moralizator, ci relatând un episod din epoca robiei (Ţara Românească a anului 1835) despre căutarea, prinderea şi pedepsirea unui rob rom fugit de pe moşia unui boier şi trasând implicit o genealogie a raporturilor de oprimare care continuă să se reproducă şi astăzi. O confruntare făţişă fără precedent atât cu cauzele istorice ale fenomenului social încă atât de acut, cât şi cu fantasmele ideologice care supravieţuiesc practic nederanjate de producţiile artistice dintotdeauna.ˮ (Andrei Gorzo)
Florin Lăzărescu, prozator şi scenarist, s-a născut în anul 1974, în Doroşcani, judeţul Iaşi. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi în anul 1998 şi a debutat în proză în anul 2000 cu volumul de povestiri: „Cuiburi de vîsc“ (ed. Outopos, Iaşi, 2000). Florin Lăzărescu a publicat romanul „Ce se ştie despre ursul panda“ (ed. Polirom, 2003), romanul „Trimisul nostru special“ (ed. Polirom, 2005), volumul de povestiri „Lampa cu căciulă“ (ed. Polirom, 2009) şi romanul „Amorţire“ (ed. Polirom, 2013).
Florin Lăzărescu a debutat ca scenarist de film în anul 2006 cu scurtmetrajul „Lampa cu căciulă“ (r. Radu Jude, 2006). Filmul, ce a câştigat premii la peste 50 de festivaluri internaţionale, a reprezentat primul pas în colaborarea scenaristului cu regizorul Radu Jude. Au urmat scurtmetrajul „O umbră de nor…“ (r. Radu Jude, 2014) şi lungmetrajul „Aferim!“ (r. Radu Jude, 2015) care a câştigat premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la ediţia din 2015 a Berlinale.
În cadrul proiectului propus, scenaristul Florin Lăzărescu va participa la proiecția filmului pe data de 24 octombrie și va susține o prelegere despre tematica abordată și mesajul pe care acesta dorește să îl transmită publicului prin intermediul scenariului său, prezenatare care va fi urmată și de o sesiune de Q&A, pentru a răspunde întrebărilor din partea publicului.
Fișa artistică:
Regie: Radu Jude
Cu: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Toma Cuzin
Scenariu: Radu Jude, Florin Lăzărescu
Imagine: Marius Panduru, RSC
Montaj: Cătălin Cristuțiu
Producători: Jiri Konecny, Elie Meirovitz, Valentino Rudolf, Ovidiu Sandor, Ada Solomon, Rossitsa Valkanova