Accademia di Romania in Roma continuă seria de conferințe organizată în cadrul expoziției de patrimoniu „Dacia. L’ultima frontiera della Romanità”/„Dacia. Ultima frontieră a romanității”,în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii, cu o nouă conferință intitulată „Roman bridges and bridgeheads across the Danube: Drobeta and Sucidava”, ce se va desfășura miercuri, 29 noiembrie, la Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano.
Evenimentul moderat de Sara Colantonio și Carlotta Caruso, reprezentanți ai Muzeului Național Roman din Roma, cuprinde două prelegeri pe tema podurilor dunărene de la Drobeta și Sucidava:
Prelegerea „Roman Drobeta: the very first Roman bridgehead beyond the Danube” va fi susținută de Dr. Florian Matei-Popescu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București
Drobeta, prima așezare romană de la nordul Dunării, ocupată încă din prima campanie dacică, a fost locul unde a fost ridicat apoi podul lui Traian, lung de 1134, 90 m, o minune a arhitecturii antice, opera lui Apollodor din Damasc, ce unea Dacia cu restul Imperiului Roman. În timpul campaniei dacice, capul de pod de la Drobeta a fost principalul loc prin care romanii au trecut în Dacia, după cum o demonstrează atât reliefurile Columnei lui Traian, cât și prezența marelui castru de marș de la Schela Cladovei (azi parte integrantă a orașului Drobeta-Turnu Severin). Distrus după jumătatea secolului al III-lea, edificiul se pare că a fost folosit și în primele decenii ale secolului al IV-lea. Raportat la tipul de construcție și formă, amfiteatrul își găsește cele mai apropiate analogii în provinciile Moesia superior și Dacia (Viminacium, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Porolissum și Micia, pentru a ne limita la cele cercetate integral din punct de vedere arheologic).
Prelegerea „PONS PER DANUVIVM DVCTVS. Date noi despre podul lui Constantin cel Mare dintre Oescus și Sucidava (New data regarding the bridge of Constantine I from Oescus to Sucidava) ” va fi susținută de Conf. dr. habil. Ioan Carol Opriș, Universitatea din București
Cercetarea reunește într-un sens critic întreaga documentație istorică cunoscută (surse literare, arheologice, numismatice și epigrafice, cartografice sau etnografice), referitoare la podul ridicat în vara anului 328.Inaugurarea se va fi petrecut, foarte probabil, chiar în 5 iulie 328, atunci când prezența împăratului la Oescus era menționată de surse literare antice. Podul se întindea prin albia Dunării și peste lunca din fața Sucidavei – iar cercetările recente au fost în măsură să confirme vechile ipoteze – pe o distanță de peste 2400 m.
Conferința va avea loc miercuri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, la Sala de Conferințe a Muzeului Național Roman – Terme di Diocleziano (Viale Enrico de Nicola 78, Roma).